”Nyt lovforslag er rystende i al sin faglige uvidenhed”

Sygeplejersker foreslås forbeholdt virksomhed på både venøse og kapillære blodprøver. ”Nyt lovforslag er rystende i al sin faglige uvidenhed”, mener Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Martina Jürs 2021

Midt i højsommeren den 11. juli sendte Sundhedsministeriet lovforslaget ”Ændring af lov om autorisation af sundhedsperson …” i høring med en ultrakort høringsfrist. Høringssvarene skal være indleveret torsdag den 18. august.

I Danske Bioanalytikere er man rystede over, at lovforslaget indeholder forslag om at sygeplejersker fra den 1. januar 2023 selvstændigt skal kunne ordinere og tage alle blodprøver i alle sektorer i det danske sundhedsvæsen.

Således står der i teksten: ”Med udtagelse af kapillærblodprøver og veneblodprøver, jf. det foreslåede stk. 4, nr. 1, menes, at sygeplejersker selvstændigt skal kunne beslutte og senere udføre blodprøvetagningen.”

”Vi er bekymrede over kvaliteten af blodprøvetagningen, og om det vil betyde, at der vil blive bestilt mange flere blodprøver, når sygeplejerskerne også selv skal ordinere dem. Mængden af blodprøver er jo i forvejen vokset eksplosivt”, siger Martina Jürs.

Ledere i KBA er ikke hørt

Mandag den 15. august havde dbio indkaldt lederne fra landets klinisk biokemiske afdelinger til et webinar om sagen. 26 var inviteret og 16 deltog.

Kun en af de 16 fortalte, at han som chefbioanalytiker var blevet præsenteret for lovforslaget og dermed havde kunnet bidrage til høringssvar. De øvrige havde ikke hørt noget.

”Det undrer mig meget, at det skal gå så hurtigt, at det er svært at nå at få de faglige ledelsers input med i høringssvarene. Vi ved, at Danske Regioner og de fem regioner forsøger at få faglighederne med, men at det er knebet med at få det til at lykkes hen over en sommerferien”, siger Martina Jürs.

Slingrekurs

I marts i år kom regeringen med deres udspil til en sundhedsreform, hvori der bl.a. var forslag om, at sygeplejersker selvstændigt skulle varetage blodprøver.

Danske Bioanalytikere - dbio gik i dialog med sundhedsministeriet om, hvad det betød. dbio fandt det meget uklart, hvad man helt konkret tænkte på, når man talte om blodprøver. Den 6. april bragte Martina Jürs debatindlægget: ”Det er helt skævt at give en faggruppe et selvstændigt virksomhedsområde udenfor dens felt” i on-line mediet Sundhedsmonitor.

En måned senere, den 6. maj havde Danske Bioanalytikere og Lægeforeningen et fælles indlæg ligeledes i Sundhedsmonitor med overskriften: ”Sygeplejerske-forslag kan kompromittere patientsikkerheden”. Heri udtrykker dbio og Lægeforeningen ærgrelse over, at kvaliteten af diagnostikken ikke vægtes højere, og de beskriver deres bekymring for, at det kan få betydning for patientsikkerheden.

Da den fælles aftale om en sundhedsreform, indgået mellem næsten alle Folketingets partier, kom i maj, var forslaget om blodprøverne som et selvstændigt virksomhedsområde for sygeplejersker taget ud af forslaget.

Men i juli i år altså pludselig  tilbage igen i det forslag, der pt er i høring.

”Det kom meget bag på os, at der ikke er taget såvel lægefaglige som bioanalyikerfaglige hensyn med i forslaget”, siger Martina Jürs.

Presseomtale

Høringsfristen for lovforslaget er torsdag den 18. 8. Samme dag kan du læse dbio's høringssvar her på siden.