Vælg Klogt: 20 procent af alle laboratorieanalyser kan undværes

Blodprøvetagning er et af de områder i sundhedsvæsenet, hvor der foretages unødige test og procedurer. Ifølge organisationen Vælg Klogt er overforbruget af laboratorieanalyser estimeret til omkring 20 procent. Derfor udgiver Vælg Klogt nu syv anbefalinger til blodprøveanalyser, som er unødvendige.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Vælg Klogt_blodprøver

Med syv nye anbefalinger ønsker Vælg Klogt ønsker, at en række udvalgte blodprøver reduceres. Foto: Vælg Klogt

Det er ikke alle blodprøver som er nødvendige for patientens forløb eller helbred. Undersøgelser viser, at op mod 20 procent af blodprøveanalyser hverken er til gavn for patienter eller fagpersoner i sundhedsvæsenet. Det skriver organisationen Vælg Klogt, der er et samarbejde mellem Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber.

Med syv nye anbefalinger ønsker Vælg Klogt ønsker, at en række udvalgte blodprøver reduceres – enten fordi der ikke er en klar indikation på, at en blodprøve er nødvendig, fordi blodprøvesvaret ikke har betydning for patientens behandling, eller fordi en tidligere eller alternativ blodprøve kan give det svar, som man søger.

Der har været involveret flere bioanalytikere i udarbejdelsen af de nye anbefalinger. Blandt andre Søren Jepsen, bioanalytiker og ph.d., og Claus Woldum, bioanalytiker og praksiskonsulent, som var en del af en workshop om blodprøver, som gik forud for de nye anbefalinger.

De nye anbefalinger

ANA-screening

Undgå ANA-screening hos patienter med træthed, feber, rygsmerter eller andre smerter i bevægeapparatet uden øvrige kliniske tegn på autoimmun bindevævssygdom.

Anbefaling: ANA-screening

Sedimentationsreaktion

Undgå at bestille en sedimentationsreaktion (SR) – med ganske få undtagelser.

Anbefaling: Sedimentationsreaktion

D-dimer

Undgå test af D-dimer, før der er foretaget en klinisk vurdering af sandsynligheden for blodprop i lungerne – ved lav eller moderat sandsynlighed anbefales test af D-dimer, mens testen ikke kan bruges ved høj sandsynlighed.

Anbefaling: D-dimer

D-vitamin

Undgå at bestille D-vitamin-analyse hos raske personer uden kliniske symptomer og øget risiko for D-vitamin mangel.

Anbefaling: D-vitamin

Langtidsblodsukker

Undgå at teste langtidsblodsukker (HbA1c) i forbindelse med opfølgning af kendt diabetes, hvis der foreligger et resultat inden for de seneste to måneder.

Anbefaling: Langtidsblodsukker

Kønshormon

Undgå rutinemæssigt at måle indholdet af kønshormoner i blodet for at påvise overgangsalder hos kvinder over 45 år (med eller uden livmoder) eller for at igangsætte og regulere hormonbehandlingen i forbindelse med overgangsalder.

Anbefaling: Kønshormon

Blodprøver: Stik, når det er nødvendigt (opdateret anbefaling)

Undgå at bestille blodprøver uden klar indikation og betydning for patientens forløb, samt at bestille blodprøver hvis relevante prøvesvar allerede findes.

Anbefaling: Blodprøver

Særligt benyttede sider på dbio.dk