Sådan arbejder dbio med etik

Bioanalytikere møder mange etiske udfordringer og dilemmaer i deres arbejde. De fleste er svære at løse på forhånd, og derfor er det vigtigt at holde liv i den etiske diskussion med kolleger, ledere og andre faggrupper. Så er man bedre forberedt, når man pludselig står i en svær situation.

    Etik er for en profession, hvad vand er for fisk

    Etik kommer fra det græske éthos, som betyder sædvane, skik og brug. Når vi tager de etiske briller på, undersøger vi vores handlinger og forestillinger om, hvad der er den rette eller gode menneskelige handlemåde og livsførelse - hvordan behandler vi andre mennesker, og hvad ser vi som det gode liv? 

    For en profession i sundhedsvæsenet er etik derfor helt uomgængeligt. Bioanalytikere og laboranter arbejder hver dag med prøver, undersøgelser, behandlinger og forskning, som har stor betydning for patienter, borgere og samfund. Det giver et særligt ansvar.

    En levende professionsetik skærper vores opmærksomhed over for de etiske udfordringer, som ofte opstår i en travl hverdag. Det er også vigtigt for professionens ansigt udadtil.

    Etik er en samtale, som vi aldrig
    bliver færdige med
    Bitten Kaanbjerg Kristensen​​​​, næstformand i Danske Bioanalytikere

    Vi skal hele tiden øve os i at tænke den etiske dimension ind i vores handlinger. Det er noget, vi aldrig bliver færdige med, for vi kan ikke styre vores sociale virkelighed med regler og retningslinjer. Derfor har vi i dbio valgt at arbejde med etiske pejlemærker, som skal gøres levende og vedkommende i vores snakke med hinanden.

    Etisk situationsfornemmelse og dømmekraft opstår gennem erfaring, diskussioner og refleksion over de situationer, man støder på i sin dagligdag. Derfor er det vigtigt, at vi giver hinanden tid til at diskutere, hvordan vi kan bruge de etiske pejlemærker i vores hverdag. Ingen har patent på etik, og målet er at få så mange perspektiver og argumenter på bordet, så vi bliver klogere på en sag - frem for at diskutere, hvem der har ret, og på den måde tvinge en enighed igennem.  

    Etik på dagsordenen

    Danske Bioanalytikere arbejder for, at professionsetik sættes på dagsorden på en levende og vedkommende måde:

    • I det etiske univers deler vi viden, metoder og materialer til at diskutere etik. Du kan også finde dbio’s fem ambassadører i professionsetik og cases fra forskellige grene af faget. 
    • Vi holder kurser og arrangementer, der på forskellig vis sætter etik på dagsordenen.
    • Vi har fem ambassadører i professionsetik, som er aktive udøvere af faget. De er samtalestartere og skaber grobund for etiske diskussioner i professionen.

    Hvis du har cases, øvelser eller andet materiale om etik, som du gerne vil dele, så hører vi gerne fra dig.

    Vikleprøve

    Som illustration af det etiske univers har vi valgt en vikleprøve. Det er et redskab, som vævere bruger til at afprøve garnkvaliteter og farver i forskellige mønstre, hvor trådene går på kryds og tværs af hinanden.

    vikleprøve original

    Det sætter flere tanker i gang: Der findes ikke ét svar på etiske udfordringer, men mange holdninger og løsninger, og der skal være plads til alle nuancer, når vi taler etik. Vikleprøven taler til vores fantasi og sanser. Vi kan tabe tråden, og garnet kan kludre til. Men vi kan også finde den fælles tråd og skabe et billede, som alle kan se sig selv i.

    Fællesskab er ikke det samme som enighed og idyl. Hver dag væver vi videre på vores praksis med nye erfaringer, nye tråde, og det er godt at stoppe op en gang imellem og se på det mønster, der udvikler sig. Vi kan værdsætte vores fælles værk, og vi kan tale om de tråde og farver, som vi gerne vil føje til eller ændre i mønstret.

    Vikleprøven er udarbejdet af Astrid Skibsted. Hvis du gerne vil lave din egen vikleprøve, så kontakt dbio og få opskriften.

    Kontakt

    Forretningsudvalget
    Næstformand
    4422 3230
    2633 1483
    Faglig afdeling
    Konsulent
    4422 3255
    3025 1665

    Særligt benyttede sider på dbio.dk