Privatansat

Danske Bioanalytikere kan hjælpe dig med at få den rigtige løn og de rigtige ansættelsesvilkår på private virksomheder. Vi anbefaler dig, at du altid kontakter dbio, inden du skriver under på en kontrakt. Vi kan rådgive dig om både lønniveau og de andre vilkår.

Løn og regler for ferie, barsel, arbejdstid og meget andet er forskelligt på virksomheder, hvor der arbejder bioanalytikere. Det er vigtigt, du er opmærksom på, hvad der gælder for netop dig.

​I det private kan du blive ansat på en:

Vi forhandler dbio’s private overenskomster og kan hjælpe dig med spørgsmål til løn og ansættelsesvilkår, hvis du er medlem. Også hvis du bliver ansat på en kontrakt. I dbio’s overenskomster med private virksomheder har vi sikret de vilkår, som vi anbefaler. Alt, der ligger ud over de rettigheder, der følger af forskellige love, har dbio forhandlet sig til. Din virksomhed kan også have personalepolitikker, som den selv har fastsat.

​​​​Ansat på kontrakt

Hvis du skal til jobsamtale hos en virksomhed, hvor der ikke er en overenskomst, skal du være opmærksom på, at der er mange rettigheder, som du ikke automatisk har krav på. Rettighederne skal være skrevet ind i din ansættelseskontrakt, før de gælder. Det kan for eksempel være omsorgsdage, løn under barsel eller 6. ferieuge.

Du vil dog altid være omfattet af gældende lovgivning i forhold til løn under sygdom, ret til fravær og dagpenge ved barsel og 5 ugers ferie med løn, men der er alene tale om minimumsrettigheder. Du har altid ret til en ansættelseskontrakt, hvis din ansættelse varer mere end 1 måned, og hvis din gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger 8 timer. Her skal alle væsentlige ansættelsesvilkår fremgå.

Det kan godt betale sig at bruge noget tid på at gennemgå aftalen og evt. forhandle med arbejdsgiver, inden du skriver under. Vi anbefaler dig, at du altid kontakter dbio, inden du skriver under på en kontrakt

Du skal blandt andet være opmærksom på:

  • Hvad er lønnen? Er der ingen overenskomst, skal du selv aftale din løn- og genforhandle den. Det er derfor vigtigt, at du får den rigtige løn fra starten, og at der er faste tidspunkter for, hvornår lønnen genforhandles - gerne en gang om året.
  • Er der bonus? Er der en bonusaftale, og hvilke betingelser skal du opfylde, for at få bonus?
  • Hvor meget er en arbejdsuge? Er den på 37 timer, eller er der fx ingen højeste arbejdstid?. Nogle steder er der betalt frokost, andre steder skal frokosten lægges oven i arbejdstiden.
  • Hvad hvis du arbejder mere? Hvordan betales overarbejde?. Får du betaling for overarbejde eller er det indeholdt i lønnen?
  • Hvad hvis dine børn er syge? Du har ikke automatisk ret til frihed med løn på barns 1. og 2. sygedag, eller hvis dit barn fx bliver indlagt på hospitalet?
  • Hvad hvis du eller din partner bliver gravid? Retten til betalt barsel, afhænger af, hvad der står i din kontrakt. Hvis virksomheden følger funktionærloven, giver det kun ret til halv løn i 14 uger efter fødsel og kun hvis du er mor. Far har kun ret til dagpenge efter barselsloven.
  • Har du ret til omsorgsdage? Du har ikke automatisk ret til omsorgsdage, medmindre du har aftalt det.
  • Har du ret til 6. ferieuge? Efter ferieloven har du ret til 5 ugers ferie med løn, men ikke alle steder har man ret til 6. ferieuge - det skal aftales. Det skal også aftales, om 6. ferieuge kan udbetales eller overføres, hvis det ikke holdes, eller når du fratræder.
  • Pension - er der en pensionsordning? På det private område er der forskellige pensionsordninger. Du skal være opmærksom på, om dit eget bidrag tages fra den lønsats, arbejdsgiver opgiver. Det vil næsten altid være tilfældet på det private område. En pension kan fx være eget bidrag på 4% og 8% bidrag fra arbejdsgiver, hvor de 4% trækkes fra den løn, arbejdsgiver opgiver.
  • Er der særlige opsigelsesregler? Det kan fx være, at du kan opsiges med forkortet varsel, hvis du har været syg i mere end 120 dage inden for 12 måneder.
  • Er der en konkurrence-/kunde-eller jobklausul? En klausul begrænser dine muligheder for at søge og påtage dig anden ansættelse hos konkurrenter og kunder. Her anbefaler vi, at det kompenseres i lønnen.

Ekstraordinær udbetaling af indefrosset ferie 2021

Sådan får du dine feriepenge

  • Du skal gå ind via www.borger.dk/bestilferiemidler

  • Følg vejledningen

  • Efter få dage modtager du et brev med præcis angivelse af, hvor mange penge du får udbetalt, og hvornår pengene udbetales

  • Forvent, at der går op til syv hverdage, fra du beder om pengene, til du får dem udbetalt på din nem-konto

  • Gør du intet bliver de indfrosne feriepenge udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet (fx går på folkepension)

Hvor kan jeg læse mere?

På www.borger.dk/feriemidler, kan du finde svar på en lang række spørgsmål om konsekvenserne ved at få pengene udbetalt både nu og når du forlader arbejdsmarkedet.

Modtager du ydelser fra det ​offentlige kan du læse mere om modregning her:

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at reglerne for beskatning og modregning kan ændre sig, hvis du venter med at få de indefrosne feriemidler udbetalt.​

Er det en god idé at få pengene udbetalt?

Om det er en god ide at få pengene udbetalt, afhænger af din konkrete og individuelle situation. 

Fx. din aktuelle skattesats, men også din forventede skattesats når du forlader arbejdsmarkedet, ligesom det afhænger af om du har behov for pengene. Du kan med fordel søge nærmere rådgivning hos din bankrådgiver.

Du skal også være opmærksom på, at reglerne for fx. modregning og beskatning kan ændre sig. 

 

Overenskomster

Skal du til samtale? Eller er du i tvivl om, hvad der gælder på din virksomhed, som Danske Bioanalytikere har overenskomst med, så kontakt os.

Danske Bioanalytikere har indgået en række overenskomster med private virksomheder. Overenskomsterne forhandles på forskellige tidspunkter og enkelte lønreguleres kun. 

Hvis du ønsker de aktuelle lønsatser eller vil vide, hvad der i øvrigt gælder for arbejdstid, ferie eller andet, er du altid velkommen til at kontakte Danske Bioanalytikere.

Hvis vi ikke har overenskomst på en virksomhed, kan du blive ansat på kontrakt.

Danske Bioanalytikere har overenskomst med:

  • FASID

  • Faurskov Fertilitet og gynækologi

  • Gigtforeningen

  • IKAS

  • IVF Syd

  • Kræftens Bekæmpelse

  • Maigaard

  • Unilabs

Find overenskomsterne her

Særligt benyttede sider på dbio.dk