Bioanalytikere i biokemi og jordemødre går lige meget i vagt

Ifølge Robusthedskommissionen er vagtbelastningen for bioanalytikere 7,26 procent, mens den for jordemødre og sygeplejersker er 23 og 25 procent. Nye tal fra Region Syddanmark viser, at ser man alene på bioanalytikere, der arbejder med blodprøver og biokemi, er vagtbelastningen 21 procent - på linje med jordemødrene.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Vagtarbejde Robusthedskommissionen og OUH-tal

Grafen viser andelen af arbejdstimer, der ligger om aftenen, natten og i weekenden. Opdelt på udvalgte personalegrupper - og bioanalytikerspecialer. Kilde: Robusthedskommssionen og Region Syddanmark.

Statsminister Mette Frederiksen har gjort det klart, at fag med mange og skæve vagter står godt i trepartsforhandlingerne om lønløftet. Til frustration for mange bioanalytikere har det ikke været tydeligt i Robusthedskommissionens rapport, at mange bioanalytikere arbejder aften, nat og weekend. Særligt indenfor specialet biokemi, men også bl.a. mikrobiologi og immunologi har vagtarbejde.

Nye tal, som er skaffet via aktindsigt, fra Region Syddanmark viser, at vagtbelastningen for bioanalytikerne på Blodprøver og biokemi på Odense Universitetshospital er på niveau med jordemødre og sygeplejersker. Mere præcist er 21,2 procent af arbejdstiden vagtarbejde på afdelingen Blodprøver og biokemi, mens tallet ifølge Robusthedskommissionen er 22,89 procent for jordemødre på landsplan.

“Tallet for bioanalytikernes vagtbelastning på OUH bekræfter mig i, at vi har ret, når vi siger, at bioanalytikerfaget også er et vagttungt fag på linje med andre faggrupper i sundhedsvæsnet,” siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, og fortsætter:

"Vagtarbejde er en belastning"

“At arbejde om aften, nat og i weekender er en belastning og en gene. Det skal man naturligvis kompenseres for uanset hvilken titel, der står på ens navneskilt. Og med de nye tal må det være helt tydeligt, at det også gælder de ansatte på hospitalslaboratorierne.”

Vagtbelastning for bioanalytikere

Omfang af vagtarbejde som andel af det samlede timetal i afdelingen, OUH

  • Blodprøver og biokemi, Odense 21,2%
  • Klinisk biokemisk afdeling, Svendborg 19,6%
  • Klinisk mikrobiologisk afdeling 16,2%
  • Klinisk immunologisk afdeling 10,1%
  • Alle afdelinger 11,1%
Kilde: Region Syddanmark, 2023

Tallene fra Odense Universitetshospital i Region Syddanmark er de bedste data, det pt. har været muligt at fremskaffe. Region Syddanmark skriver “at analysen desværre ikke meningsfuldt vil kunne gennemføres for de øvrige hospitalsenheder.”

De øvrige fire regioner er endnu ikke endeligt vendt tilbage med tal for bioanalytikernes vagtarbejde og -belastning, men de formodes at bekræfte billedet.

Særligt benyttede sider på dbio.dk