"Vi skal have tillid til det sundhedsfaglige personale"

Den 1. november er der valg til Folketinget. Men hvad mener kandidaterne egentlig om diagnostik og bioanalytikere? dbio.dk har stillet alle 15 partier fire spørgsmål. Her får du svarene fra Monika Rubin, Moderaterne.

Moderaterne
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og Ida Deleuran, konsulent
Monika Rubin pressefoto

"Jeg tror de fleste i den offentlige sektor synes det er sjovt at lære nyt og løse opgaverne bedre. Men der skal afsættes tid til læring," siger Monika Rubin fra Moderaterne.

Mange sundhedsydelser skal ud i det nære sundhedsvæsen, det gælder også diagnostik som fx blodprøvetagning. Hvordan vil du sikre, at der er samme kvalitet i diagnostik på tværs af sektorer, sådan at patienter kan være trygge uanset, hvor de får foretaget prøver?

"Jeg mener, vi skal have tillid til det sundhedsfaglige personale. Som læge går jeg selv på arbejde for at redde liv og yde mit bedste hver dag. Jeg mener ikke micromanagement fra Christiansborg er vejen frem. Men ift. generelle kvalitetsstandarder i sundhedsvæsenet, bør disse gælde nationalt."

Der bliver brugt flere og flere selvtests til at lave hurtig diagnostik. Senest ifm. covid-19, hvor der blev brugt lyntests og selvtests af meget varierende kvalitet, visse typer tests fangede kun 2,5% af smittetilfældene. Hvordan vil du sikre, at der er styr på kvaliteten af lyn- og selvtests i det danske sundhedsvæsen?

"Jeg er ikke generelt imod selvtest, men de skal være pålidelige! Vi har i mange år kendt til graviditetstest, som vi har kunnet købe i den lokale Netto og som jeg også selv har brugt. Men selvtests skal have en meget høj pålidelighed før de kommer på markedet, ellers skal de ikke sælges i Danmark."

Digitalisering og kunstig intelligens fylder mere og mere i sundhedsvæsenet. Bioanalytikere er ofte inde over kvaliteten og håndteringen af de data, som teknologierne arbejder med. Hvordan vil du sikre, at personalet i fremtiden har de rette kompetencer til at håndtere ny teknologi i sundhedsvæsenet?

"Det er da åbenlyst: opkvalificering! Teknologi udvikler sig hele tiden og vi som medarbejdere i sundhedssektoren skal have kompetencerne til at løfte opgaverne. Jeg tror de fleste i den offentlige sektor synes det er sjovt at lære nyt og løse opgaverne bedre. Men der skal afsættes tid til læring."

Ifølge internationale forskning bygger 70-80 procent af alle kliniske diagnoser på laboratorieundersøgelser, bioanalytikernes kernekompetence. Hvordan vil du sikre, at der bliver investeret i diagnostik, sådan at diagnoser stilles på det bedst mulige grundlag?

"Dét skal jeg ikke presse ned over bioanalytikerne. Jeg tror de dygtige danske bioanalytikere er meget bedre til at fortælle mig, hvad de har behov for, end den anden vej rundt. Så det vil jeg rigtig gerne høre danske bioanalytikeres bud på."

Læs også: 

Særligt benyttede sider på dbio.dk