"Bioanalytikere er usynlige for patienten, men faglig kvalitet er yderst påkrævet"

Den 1. november er der valg til Folketinget. Men hvad mener kandidaterne egentlig om diagnostik og bioanalytikere? dbio.dk har stillet alle 15 partier fire spørgsmål. Her får du svarene fra Marianne Karlsmose, Kristendemokraterne.

Kristendemokraterne
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og Ida Deleuran, konsulent
Marianne Karlsmose FTV22

"I en del tilfælde vil kunstig intelligens kunne screene resultater og genkende mønstre ligeså godt som det menneskelige øje, og dermed sortere de prøver ud, som kræver en fagligt højt kvalificeret bioanalytiker," siger Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne.

Mange sundhedsydelser skal ud i det nære sundhedsvæsen, det gælder også diagnostik som fx blodprøvetagning. Hvordan vil du sikre, at der er samme kvalitet i diagnostik på tværs af sektorer, sådan at patienter kan være trygge uanset, hvor de får foretaget prøver?

"KD vil i 2030 planen tilføre sundhedsvæsenet 14 mia. kr. for at sikre et sundhedsvæsen med høj kvalitet og tilrettelagt efter behov. Det, der ikke er svært, skal være nært. Mange undersøgelser kan foretages decentralt, og transportere prøven til et centralt laboratorium, i stedet for patienten. Bioanalytikere er vigtige aktører – sikre kvalitet."

Der bliver brugt flere og flere selvtests til at lave hurtig diagnostik. Senest ifm. covid-19, hvor der blev brugt lyntests og selvtests af meget varierende kvalitet, visse typer tests fangede kun 2,5% af smittetilfældene. Hvordan vil du sikre, at der er styr på kvaliteten af lyn- og selvtests i det danske sundhedsvæsen?

"Der kunne indføres en form for kvalitetsgodkendelse eller mærkning af testmateriale, samt en tydelig mærkning af, at der tages forbehold for korrekt resultat, hvis prøven ikke er udført korrekt. Salg af godkendte testsæt kunne forbeholdes apoteker. 

  • Faglig vurdering af hvilke test det er muligt selv at foretage forsvarligt
  • Et andet problem er, at mennesker lades alene med et testsvar man måske ikke kan tolke.
  • Vanskeligt at hindre, at nogen køber diverse tests på nettet."

Digitalisering og kunstig intelligens fylder mere og mere i sundhedsvæsenet. Bioanalytikere er ofte inde over kvaliteten og håndteringen af de data, som teknologierne arbejder med. Hvordan vil du sikre, at personalet i fremtiden har de rette kompetencer til at håndtere ny teknologi i sundhedsvæsenet?

"I en del tilfælde vil kunstig intelligens kunne screene resultater og genkende mønstre ligeså godt som det menneskelige øje, og dermed sortere de prøver ud, som kræver en fagligt højt kvalificeret bioanalytiker. Det kræver løbende efteruddannelse og inddragelse af bioanalytikere i forskning af hvilke processer, der kan automatiseres forsvarligt."

Ifølge internationale forskning bygger 70-80 procent af alle kliniske diagnoser på laboratorieundersøgelser, bioanalytikernes kernekompetence. Hvordan vil du sikre, at der bliver investeret i diagnostik, sådan at diagnoser stilles på det bedst mulige grundlag?

"Det højt specialiserede sundhedsvæsen er absolut afhængig af høj faglighed indenfor alle områder. Bioanalytikere er forholdsvis usynlige for patienterne, men faglig kvalitet i deres arbejde er yderst påkrævet. En succesfuld behandling afhænger af, at grundlaget for diagnose og opfølgning (monitorering) af virkning er korrekt."

Læs også:

Monika Rubin pressefoto
Moderaterne

Særligt benyttede sider på dbio.dk