Ingen bioanalytiker, ingen operationer*

En ny kampagne sætter fokus på bioanalytikernes ofte usynlige, men helt afgørende bidrag til, at patienter og borgere hver dag kan blive undersøgt og behandlet i sundhedsvæsnet.

Kampagne
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Ingen bioanalytiker - ingen operationer

INGEN BIOANALYTIKER - INGEN OPERATIONER*
Bioanalytikere tager og analyserer blodprøver, så der er blod klar til transfusion under operationer, hvis nødvendigt. Helt afgørende for vellykket operation. Husk det, når politikerne taler om fastholdelse, rekruttering og mere i løn til sundhedsansatte. Modelfoto af Büro Jantzen

I kampagnen “Ingen bioanalytikere, ingen diagnose” sætter fagforeningen Danske Bioanalytikere fokus på, at den ofte usynlige faggruppe er helt central, når man undersøger for kræft, foretager operationer og stiller diagnoser og igangsætter behandling.

“Bioanalytikere er en faggruppe, man som patient og borger ofte ikke møder, eftersom størstedelen af vores arbejde foregår i laboratoriet. Men det gør ikke vores indsats mindre vigtig. Tværtimod er bioanalytikerne hver dag med til at redde liv, når deres analyser er med til vise, hvad patienterne fejler, og beslutte, hvilken behandling, patienterne skal have. Ingen bioanalytiker, ingen diagnose og behandling,” siger formanden for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs.

Del, del, del

Du finder kampagnen på dbio's sociale medier:

De fire eksempler i kampagnen

  • Ingen bioanalytiker - ingen coronasvar
  • Ingen bioanalytiker - ingen børn
  • Ingen bioanalytiker - ingen operationer
  • Ingen bioanalytiker - ingen bryster
...

Intet sundhedsvæsen uden bioanalytikere

Kampagnens formål er at gøre det klart for politikere og danskere generelt, at der er mange forskellige faggrupper i spil, når man som borger og patient møder det danske sundhedsvæsen.

“Helt fra livets start, ja faktisk også inden, når man som kommende forældre er i fertilitetsbehandling, er bioanalytikernes arbejde et helt afgørende. Det skal politikerne huske, når de vil lave aftaler og redningsplaner for sundhedsvæsnet, som er under stort pres i disse år. Alt for ofte glemmer politikerne, at diagnostik er forudsætningen for behandling,” siger Martina Jürs.

Ingen bioanalytiker, ingen bryster

Et eksempel på bioanalytikernes essentielle arbejdsopgaver er ved operationer for kræft, hvor bioanalytikernes analyser af væv og biopsier er med til at afgøre, hvilken behandling, man sætter igang og hvor meget af brystet, der kan bevares.

“Bioanalytikere analyserer væv fra kræftknuder. Ud fra bioanalytikernes analyser fastslår man typen af brystkræft og beslutter, hvilken behandling, patienten skal have, og hvor meget af brystet, der kan bevares. Det er derfor vi i kampagnen siger ‘Ingen bioanalytikere, ingen bryster’,” forklarer bioanalytikerformanden.

Kampagnen tager udgangspunkt i fire forskellige eksempler, som viser betydningen af bioanalytikernes usynlige men helt af afgørende arbejde. Kampagnen kører på sociale medier op til folketingsvalget 1. november og en kort periode derefter.

Særligt benyttede sider på dbio.dk