"Uden diagnostik, så handler det øvrige sundhedspersonale ofte i blinde"

Den 1. november er der valg til Folketinget. Men hvad mener kandidaterne egentlig om diagnostik og bioanalytikere? dbio.dk har stillet alle 15 partier fire spørgsmål. Her får du svarene fra Kirsten Normann Andersen, SF.

Socialistisk Folkeparti
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist og Ida Deleruan, konsulent
KIRSTENNORMANNANDERSEN

Mange sundhedsydelser skal ud i det nære sundhedsvæsen, det gælder også diagnostik som fx blodprøvetagning. Hvordan vil du sikre, at der er samme kvalitet i diagnostik på tværs af sektorer, sådan at patienter kan være trygge uanset, hvor de får foretaget prøver? 

"Sundhedsvæsnet er presset - både på grund af den demografiske udvikling med flere ældre, og på grund af mangel på personale. Derfor skal vi også bruge ressourcerne klogt og tage behørigt hensyn til arbejdsforholdene for de ansatte. Og vi skal sikre kvaliteten først af hensyn til patienterne. 

Der bliver brugt flere og flere selvtests til at lave hurtig diagnostik. Senest ifm. covid-19, hvor der blev brugt lyntests og selvtests af meget varierende kvalitet, visse typer tests fangede kun 2,5% af smittetilfældene. Hvordan vil du sikre, at der er styr på kvaliteten af lyn- og selvtests i det danske sundhedsvæsen? 

"Det giver naturligvis kun mening med selvtest, hvis testen har en rimelig kvalitet. Selvtest kan ikke erstatte den professionelle test, men hvis kvaliteten er i orden, kan den være en indikator for patienten om at handle på en bestemt måde - eks. undgå smitte af andre og om at søge behandling."

Digitalisering og kunstig intelligens fylder mere og mere i sundhedsvæsenet. Bioanalytikere er ofte inde over kvaliteten og håndteringen af de data, som teknologierne arbejder med. Hvordan vil du sikre, at personalet i fremtiden har de rette kompetencer til at håndtere ny teknologi i sundhedsvæsenet?

"Den teknologiske udvikling i sundhedssektoren går stærkt. Det er vigtigt, at det stadig er fagligt dygtige medarbejdere, som sikrer kvaliteten. I takt med, at vi tager ny teknologi i anvendelse, skal vi derfor også sikre efteruddannelse af det personale, som skal bruge teknologien."

Ifølge international forskning bygger 70-80 procent af alle kliniske diagnoser på laboratorieundersøgelser, bioanalytikernes kernekompetence. Hvordan vil du sikre, at der bliver investeret i diagnostik, sådan at diagnoser stilles på det bedst mulige grundlag?

"Udredning er en af de vigtigste indsatser i sundhedssektoren, fordi den er en forudsætning for, at vi kan behandle patienter. Uden diagnostik, så handler det øvrige sundhedspersonale ofte i blinde. Jeg kæmper for at sætte fokus på alle vigtige faggrupper i sundhedssektoren."

Læs også:

Monika Rubin pressefoto
Moderaterne

Særligt benyttede sider på dbio.dk