Vi skal "også turde reformere og nytænke sundhedsvæsnet"

Den 1. november er der valg til Folketinget. Men hvad mener kandidaterne egentlig om diagnostik og bioanalytikere? dbio.dk har stillet alle 15 partier fire spørgsmål. Her får du svarene fra Martin Geertsen, Venstre.

Venstre
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og Ida Deleuran, politisk konsulent
Martin_Geertsen

Mange sundhedsydelser skal ud i det nære sundhedsvæsen, det gælder også diagnostik som fx blodprøvetagning. Hvordan vil du sikre, at der er samme kvalitet i diagnostik på tværs af sektorer, sådan at patienter kan være trygge uanset, hvor de får foretaget prøver?
 
"Det kræver, at medarbejderne er klædt på og kvalificeret til at håndtere opgaverne. Derfor er det vigtigt, at der investeres i uddannelse og efteruddannelse, så muligheder for opkvalificering, følger behovet. 
Derudover er det vigtigt, at der stilles kvalitetskrav til, fx kommunerne, når vi i højere grad flytter opgaverne til det nære sundhedsvæsen. Derfor var det en hovedprioritet for Venstre, at der blev lavet kvalitetsstandarder, som også kommunerne skal følge, ved den seneste sundhedsaftale."
 
Der bliver brugt flere og flere selvtests til at lave hurtig diagnostik. Senest ifm. covid-19, hvor der blev brugt lyntests og selvtests af meget varierende kvalitet, visse typer tests fangede kun 2,5% af smittetilfældene. Hvordan vil du sikre, at der er styr på kvaliteten af lyn- og selvtests i det danske sundhedsvæsen?
 
"Under Covid-19 så vi desværre, at der var tests af meget lav kvalitet i omløb på det danske marked. Det er vigtigt, at der er høj kvalitet i de tests, der bliver brugt både i sundhedsvæsnet, men også som selvtests. Derfor er det glædeligt, at der fra EU’s side er blevet opstillet nogle klare krav til kvalitet og sikkerhed til de diagnostiske tests, der bruges. Vi skal løbende følge op på, hvorvidt disse krav fortsat bliver efterlevet."
 
Digitalisering og kunstig intelligens fylder mere og mere i sundhedsvæsenet. Bioanalytikere er ofte inde over kvaliteten og håndteringen af de data, som teknologierne arbejder med. Hvordan vil du sikre, at personalet i fremtiden har de rette kompetencer til at håndtere ny teknologi i sundhedsvæsenet?
 
"For at imødekomme den store mangel på arbejdskraft i fremtiden, kræver det at vi i langt højere grad inddrager teknologi i vores sundhedsvæsen. For Venstre er det en høj prioritet at få investeret i den digitale udvikling, men også høj prioritet, at teknologien bliver implementeret godt ude på afdelingerne og blandt medarbejderne. I den proces er det essentielt, at medarbejderne bliver kvalificeret og godt klædt på til at bruge den nye teknologi. Dette har Venstre anvist finansiering til i Venstres sundhedsudspil."
 
Ifølge international forskning bygger 70-80 procent af alle kliniske diagnoser på laboratorieundersøgelser, bioanalytikernes kernekompetence. Hvordan vil du sikre, at der bliver investeret i diagnostik, sådan at diagnoser stilles på det bedst mulige grundlag?
 
"Sundhedsvæsenet står over for store udfordringer. Derfor er det vigtigt, at der bliver investeret i sundhedsvæsnet, så vi kan sikre et godt og stærkt sundhedsvæsen hele vejen rundt. Derfor har Venstre fokus på at investere massivt i sundhedsvæsnet, men også turde reformere og nytænke sundhedsvæsnet, så vi hele tiden bliver dygtigere. Venstre har senest foreslået at investere 6 mia. kr. de næste to år, som skal sikre stabilitet i den nuværende akutte situation i sundhedsvæsnet, men også fremadrettet og på lang sigt har Venstre foreslået tiltag, der kan styrke sundhedsvæsnet, og sikre investeringer heri."

Læs også:

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk