Ligebehandling/ligestilling

Danske Bioanalytikere arbejder for et arbejdsmarked med plads til alle.

Politikpapir

Definition

For Danske Bioanalytikere betyder ligebehandling følgende; ligebehandling og ligestilling på alle områder og i relation til en bred forståelse dvs. køn, løn, handicap, religion, politisk anskuelse, etnisk oprindelse etc.

Baggrund

Når man taler om ligestilling, har man oprindeligt haft fokus på ligebehandling mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

Det vil sige, at man har fokus på forbud mod forskelsbehandling på grund af køn, som følger af ligebehandlingsloven og ligelønsloven – fx retten til ligeløn, forbuddet mod opsigelse pba barsel etc.

Danske Bioanalytikeres politik om ligeløn er selvstændigt beskrevet i politikpapiret ”ligeløn”.

Ligestilling på arbejdsmarkedet handler dog også om det forbud mod forskelsbehandling på grund af de forhold, som følger af forskelsbehandlingsloven – dvs.: race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Forbuddet mod forskelsbehandling og pligten til ligebehandling kommer primært fra de EU-retlige regler, som er implementeret i dansk ret – enten gennem lovgivning eller i de kollektive overenskomster.

Det er ikke blot vigtigt at sikre ligebehandling ved, at lovgivningen overholdes. Det er lige så vigtigt at sikre, at den enkelte bioanalytiker eller laborant udnytter sit fulde potentiale til gavn for, kollegaer, samfundet og helheden – det er særlig vigtigt i et arbejdsmarked, hvor arbejdskraften er en knap ressource.

For at kunne lykkes med dette, må man mellem kollegaer ledere, politikere mv. italesætte og arbejde for, at der er – og skal være – rum for forskelligheder - og ved, at det lige behandles lige og det forskellige forskelligt.

Danske Bioanalytikere mener:

  • at der skal skabes – og fastholdes - et rummeligt arbejdsmarked, hvor der er plads til alle.

  • at det er arbejdsgivers ansvar at skabe fleksibilitet, så stillingsstrukturen tilpasses den enkelte medarbejders, forudsætninger, ønsker og behov med henblik på at skabe ligebehandling og ligestilling

Danske Bioanalytikere vil – lokalt, regionalt og centralt:

  • understrege, at retten til ligestilling og ligebehandling, er et vigtigt fokusområde, som alle i dbio - i fællesskab arbejder for at sikre. Det gælder fra den lokale tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant til dbio’s Hovedbestyrelse.

  • have fokus på at samarbejde med såvel arbejdsgiver som de politiske beslutningstagere om at skabe et arbejdsmarked, hvor den enkelte oplever reel ligebehandling og ligestilling.

  • arbejde for at sikre en mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem forældrene.

  • sikre at overenskomstens og lovgivningens rammer for tilpasning af arbejdsvilkår mv. overholdes. Det betyder, at medarbejdere, der er truet på arbejdsevnen fastholdes med relevante tilpasninger og evt. skånehensyn.

Særligt benyttede sider på dbio.dk