Mænd, der har sex med mænd, kan fremover donore blod som alle andre

Styrelsen for Patientsikkerhed har med hjælp fra en faglig arbejdsgruppe vurderet, at der er fagligt grundlag for at lempe karantænereglerne ved bloddonation for mænd, der har sex med mænd. Danske Bioanalytikere har deltaget i arbejdet.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Bloddonor_Bloddonorerne i Danmark

Ifølge den sundhedsfaglige vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed vil de nye retningslinjer kunne indføres uden en væsentlig forøgelse af risikoen for blodoverført smitte, som fortsat vil være minimal. Arkivfoto: Bloddonorerne i Danmark

I dag er det sådan, at mænd, der har sex med mænd, kun må donere blod, hvis de ikke har haft sex med en mand de seneste fire måneder. Også dem, der er i forhold med en fast partner. Men det er bliver ændret nu.

Ifølge de nye regler, som indføres i løbet af 2024, vil der fremover være en karantæneperiode for alle personer, som har haft analsex med en ny partner inden for de sidste fire måneder.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed med bistand fra en faglig arbejdsgruppe, som har vurderet, at der er fagligt grundlag for at lempe karantænereglerne ved bloddonation for mænd, der har sex med mænd.

Anne Lind, bioanalytikerunderviser, Afdeling for Klinisk Immunologi på Rigshospitalet og medlem af dbio’s udviklingsgruppe for Klinisk Immunologi, har været med i arbejdsgruppen.

”Det er meget vigtigt, at sikre opbakningen til bloddonorsystemet, og det skal afspejle det samfund, vi lever i. Diskrimination er noget, vi skal undgå alle steder, derfor også noget vi skal forholde os til i blodbankerne og sundhedsvæsnet bredt set. På den baggrund er det godt. at retningslinjerne bliver opdateret,” siger Anne Lind.

Børnelærdom i blodbankerne

Ifølge den sundhedsfaglige vurdering vil de nye retningslinjer kunne indføres uden en væsentlig forøgelse af risikoen for blodoverført smitte, som fortsat vil være minimal.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at de nye regler er patientsikre, og flere andre lande har inden for de seneste par år indført tilsvarende regler. Storbritannien har haft reglerne i ca. to år, og den danske model er baseret på de britiske regler på området, skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Bioanalytikerunderviser Anne Lind fortæller, at en af de ting, hun lagde vægt på i arbejdsgruppen var, at det er vigtigt, at der kommer information om de nye regler til såvel donorer som sundhedsansatte.

”De nuværende retningslinjer og viden om smitteoverførsel er børnelærdom for os i blodbankerne. Derfor er det vigtigt, at der kommer information om de nye regler og risikovurdering til bioanalytikerne og andre ansatte i blodbankerne, som ellers kan være bekymrede,” siger bioanalytiker Anne Lind.

Træder i kraft i 2024

Den sundhedsfaglige vurdering, som er baggrunden for den nyre regler, er udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed med bistand fra en arbejdsgruppe med repræsentanter for regionernes blodbanker, Dansk Selskab for Klinisk Immunologi, Danske Bioanalytikere og Statens Seruminstitut.

”Nu ensretter vi reglerne for bloddonorer og indfører en ny model, som ikke diskriminerer på baggrund af køn eller seksuel observans, og som samtidig er sundhedsfaglig forsvarlig. Dermed følger vi lande som Storbritannien, Tyskland, Holland og Frankrig, hvor mænd, der har sex med mænd, også kan donere blod på lige fod med andre,” udtaler Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed igangsætter nu arbejdet med at få ændret reglerne på området, der forventes at træde i kraft i medio 2024.

Særligt benyttede sider på dbio.dk