Kampen for ligeløn og bedre arbejdsforhold – hvad gør Danske Bioanalytikere?

Formanden for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, svarer på spørgsmål om lønkrav, arbejdsnedlæggelser, coronatillæg og lønkomite.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og Jytte Kristensen, redaktør
Martina 2021

"Politikerne på Christiansborg skal have forståelse for, at sundhedsvæsnet består af mange faggrupper, og at det ikke kan hænge sammen uden, at alle faggrupper løfter deres opgaver og deres ansvar. Når vi skal løfte sundhedsopgaverne sammen, skal der også findes en fælles løsning,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Sygeplejerskernes utilfredshed med løn og arbejdsforhold har fyldt medierne i den seneste tid, ikke mindst efter at statsminister Mette Frederiksen i mandags bad de ansatte i sundhedsvæsnet gøre en ekstra indsats - igen. En udtalelse, der provokerede mange sundhedsansatte. Nu ser det så ud til, at der er flere penge på vej til medarbejderne i sundhedsvæsnet. Men hvad gør Danske Bioanalytikere for, at også bioanalytikerne bliver tilgodeset?

Vi har spurgt formand Martina Jürs.

Dansk Sygeplejeråd kræver nu 5000 kr. mere i månedsløn til sygeplejerskerne, og på Christiansborg får de opbakning, i hvert fald midlertidigt i forbindelse med corona. Hvad mener du om den udmelding?

 “Udmeldingen sender et godt signal, fordi sygeplejerskerne er pressede og har stået i front under corona. Bioanalytikerne har også stået i front. Vi var hovedpersonerne, da pandemien brød ud, og Danmarks befolkning skulle testes og undersøges for covid-19, og bioanalytikerne med nærkontakt til patienter iførte sig værnemidler for at beskytte patienterne og sig selv. For mig er det derfor helt afgørende, at bioanalytikerne følger sygeplejerskerne lønmæssigt, også fordi de har samme uddannelseslængde.”

Skal bioanalytikerne også have 5000 kr. mere i løn om måneden?

”Ja. Politikerne på Christiansborg skal have forståelse for, at sundhedsvæsnet består af mange faggrupper, og at det ikke kan hænge sammen uden, at alle faggrupper løfter deres opgaver og deres ansvar. Når vi skal løfte sundhedsopgaverne sammen, skal der også findes en fælles løsning.”

I Region Midtjylland og Region Hovedstaden er der allerede penge på vej blandt andet i form af tillæg ifølge Berlingske. Hvordan sikrer dbio, at arbejdsgiverne husker bioanalytikerne?

”Det fokus har regionsformændene i Danske Bioanalytikere allerede. De er på stikkerne for, at laboratorierne ikke glemmes og for at sikre, at medlemmerne får del i pengene. Det har de været under hele coronapandemien, og det er de stadigvæk.” 

I den seneste tid har utilfredse sygeplejersker fyldt medierne med blandt andet arbejdsnedlæggelser og trusler om kollektive opsigelser. Hvorfor har dbio ikke støttet dem?

”Danske Bioanalytikere kan ikke støtte ulovlige arbejdsnedlæggelser. Imellem to overenskomstforhandlinger er der såkaldt fredspligt, og vi kan ikke opfordre til, at medlemmerne nedlægger arbejdet. Det samme gælder for Dansk Sygeplejeråd og andre overenskomstbærende organisationer. Men det skal tilføjes, at vi godt ved, at sundhedsvæsnet er presset blandt andet på grund af mangel på bioanalytikere. Og vi gør hvad vi kan, for at fortælle politikerne om situationen, og her må medlemmerne meget gerne stemme i og være med til at udbrede budskabet.”

Regeringen har nedsat en lønkomité på opfordring fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. Lønkomiteen skal analysere og sammenligne lønstrukturer og lønudvikling og dbio bakker op om det arbejde. Nogle frygter imidlertid, at lønkomiteen er en syltekrukke. Hvorfor venter dbio på lønkomiteen?

“Vi venter ikke bare. Vi gør alt, hvad vi kan for, at bioanalytikerne og andre mindre sundhedsfaglige grupper bliver hørt. Jeg sidder selv i udvalg i Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH) og kan den måde påvirke arbejdet i lønkomiteen. Samtidig gør vi løbende politikerne opmærksom på de udfordringer, vi har på laboratorierne. Og dagsordenen om ligeløn er ikke ny. I hele dbio´s historie har vi kæmpet for ligeløn - alene og sammen med kolleger fra andre faggrupper.”

Særligt benyttede sider på dbio.dk