dbio fraråder at deltage i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser

Medarbejdere risikerer som udgangspunkt at blive trukket i løn og pålagt bod, hvis de deltager i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. dbio kan også blive pålagt en bod.

Arbejdsnedlæggelse
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, politisk konsulent
Arbejdsretten

Arbejdsretten kan idømme både medlemmer og dbio bod, hvis medlemmer deltager i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Foto: Phillip Davalli/Ritzau Scanpix.

”Vi er dybt bekymrede for sundhedsvæsnet. Vi kæmper for ligeløn – uddannelse skal kunne betale sig – og vi kæmper for ordentlige vilkår. Men vi overholder spillereglerne på arbejdsmarkedet. Vi fraråder derfor at deltage på onsdag den 3. november i faglige aktioner på landets hospitaler, hvis det sker som en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse”, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Faglige aktioner om utilfredshed

En græsrodsbevægelse, Den landsdækkende Styregruppe for Arbejdsnedlæggelser, har inviteret til at mødes foran hovedindgangen på landets hospitaler onsdag den 3. november kl. 7:45-8:45. Målet er, at vise politikerne, at de er bekymrede for patienternes sikkerhed og personalets arbejdsvilkår.

Vi er dybt bekymrede for sundhedsvæsnet. Vi kæmper for ligeløn – uddannelse skal kunne betale sig – og vi kæmper for ordentlige vilkår. Men vi overholder spillereglerne på arbejdsmarkedet,
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere

Risikerer bod mv.

Danske Regioner har tolket det som en opfordring til overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Nedlægger du, som medlem af dbio, arbejdet i strid med overenskomsten, kan du blive trukket i løn, få pålagt en bod og evt. en skærpet bod. Men det kan også i yderste konsekvens have mere alvorlige konsekvenser som f.eks. en bortvisning.

Opfordrer dbio til eller deltager dbio i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, kan dbio også blive pålagt en meget stor bod.

Danske Bioanalytikere fraråder derfor, at man deltager i den faglige aktion onsdag den 3. november, hvis den har karakter af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Sker en demonstration i fritiden, er der som udgangspunkt ingen juridiske hindringer i forhold til din arbejdsgiver. Den ansvarlige for demonstrationen, skal dog huske, at demonstrationer skal anmeldes til politiet efter gældende regler.

Fredspligt: Hvad gælder om arbejdsnedlæggelser?

Når dbio forhandler ny overenskomst, kan vi varsle strejke. Arbejdsgiver kan varsle lockout. Når dbio har indgået en overenskomst, som ved OK21, er der fredspligt i overenskomstperioden, dvs. frem til 31. marts 2024.

Det betyder, at du og dine kolleger skal arbejde efter overenskomsten og arbejdstidsaftalen, og at arbejdsnedlæggelser i overenskomstperioden vil være overenskomststridige aktioner.

Faglige møder er som udgangspunkt lovlige, hvis de er aftalt/godkendt med ledelsen. Det er din FTR/TR, der aftaler tidspunktet og varigheden af mødet med ledelsen.

...

 

Emne

Kontakt

Arbejdsmarkedsafdelingen
Politisk konsulent
4422 3237
3124 6054
Arbejdsmarkedsafdelingen
Juridisk konsulent
4422 3239
2986 9415

Særligt benyttede sider på dbio.dk