dbio: Brug den øgede testkapacitet på tværs

Som en følge af Corona-pandemien har især molekylærbiologien og mikrobiologien på hospitalerne fået meget nyt udstyr og ekstra personale.

Petriskålen
Skrevet af
Jytte Kristensen, redaktør
Coronakapacitet

Dag fagbladet i sensommeren 2020 besøgte mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital fyldte kasser med nyindkøbte kits op i gangene. Andre steder blev der bygget om og udvidet til det nye udstyr.

dbio har på opfordring fra Danske Regioner budt ind med nogle forslag til, hvad regionerne kan bruge den ekstra kapacitet og normering til. En gruppe af bioanalytikere blev indkaldt som rådgivere.

Petriskålen

  • Bliv klogere på, hvordan politik, strategi og meninger dannes i Danske Bioanalytikere
  • Fra mødet i Hovedbestyrelsen den 15. og 16. juni
...

På baggrund af deres input har dbio foreslået Danske Regioner, at det molekylærmedicinske område og analyseudstyr med fordel kan gå på tværs af de diagnostiske specialer. Udstyret kan fx indgå i den daglige drift, bl.a. også i forhold til biobanker.

Udstyret kan benyttes på tværs af afdelinger i forskningssammenhænge. Og endelig kan det POCT-udstyr, som er indkøbt, anvendes i fremskudte enheder blandt andet til test for influenza. 

dbio mener også, at erfaringerne fra Corona bør betyde en mindre stram normering fremover.

”Hvis vi skal have et sundhedsvæsen, der hurtigt kan omstille sig fx i tilfælde af en ny pandemi, kræver det, at vi ikke har et sundhedsvæsen, der er i knæ”, konkluderede formand Martina Jürs. Hanne Bonde, regionsformand i Syddanmark mente, at det nye udstyr kommer til at stå og samle støv.

Vi har ikke råd til at køre på udstyret, når pandemien er slut. Jeg tror, at vi har en masse overflødigt udstyr stående, og at vi ryger tilbage til den normale normering og økonomi. Det er naivt at tro andet”
Hanne Bonde, formand, dbio-Syddanmark

”Vi har ikke råd til at køre på udstyret, når pandemien er slut. Jeg tror, at vi har en masse overflødigt udstyr stående, og at vi ryger tilbage til den normale normering og økonomi. Det er naivt at tro andet”, sagde Hanne Bonde.

Til det svarede Trine Rasmussen, som har været med til at rådgive dbio:

”Vi kan godt bruge noget af det nye udstyr, som kan gå på tværs. Jeg tror, at mange godt kan godt se fordelen i, at medarbejdere ikke skal vente en dag på at komme til udstyr. Og udstyret skal bruges. Det har  jo kun en vis holdbarhed”.

Særligt benyttede sider på dbio.dk