Høringssvar til Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner

Danske Bioanalytikere ønsker at bidrage med høringssvar til Kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner og vil i fremtiden gerne blive inddraget i arbejdsgruppen og høringslisten, da bioanalytikere er beskæftiget med kvalitetssikring af diagnostisk udstyr i de kommunale akutfunktioner.

Høringssvar og breve
Skrevet af
Ida Deleuran

Hovedbudskaber

  • Der er i dag stor forskel på kvalitetssikring af laboratorieundersøgelser (fx blodprøver og mikrobiologiske undersøgelser) kommunerne imellem og utilstrækkelig kvalitet øger risiko for fejl i prøvesvar og dermed fejlbehandling. Det er positivt, at samarbejdet om kvalitetssikring mellem kommune, almen praksis og sygehuse fremhæves.
  • Danske Bioanalytikere anbefaler, at der specifikt tilføjes, at der er behov for kvalitetssikring af laboratorieundersøgelser i et samarbejde mellem kommunale akutfunktioner og sygehusafdelinger for at få en ensartet praksis og kvalitet.
  • Det bør ligeledes tilføjes i kapitlet om kvalitetssikring, at kvalitetssikring også vedrører ensretning af procedurer og epikrise i forhold til laboratorieundersøgelser.
  • Danske Bioanalytikere ønsker fremover at blive inddraget i arbejdsgruppen og som høringspart på dette område. Da Danske Bioanalytikere ikke har faglige selskaber, vil vi kunne formidle videre til relevante fagpersoner på området. 

Danske Bioanalytikere er optagede af, at der er en høj kvalitet i laboratorieundersøgelserne uanset om de foretages i kommuner, almen praksis eller på sygehuse.

I dag eksisterer der en stor variation i kvalitetssikringsordningerne af diagnostikken i de kommunale akutfunktioner. Det er dokumenteret i en rapport af MedCom fra 2021[i], at der blandt de adspurgt 79 kommuner kun var 30 %, der havde indgået en aftale om en kvalitetssikringsordning. Der er derfor et stort behov for at få sikret ensartet kvalitet i laboratorieundersøgelserne foretaget i de kommunale akutfunktioner. Vi hører fra bioanalytikere, som arbejder med kvalitetssikring i kommuner, at de oplever stor forskel i kvaliteten og det øger risikoen for fejl i prøvesvar og dermed at man får iværksat fejlbehandling af borgere i kommunerne.

I almen praksis har der i årevis været kvalitetssikring af laboratorieundersøgelser fra klinisk biokemiske sygehusafdelinger af hensyn til at sikre høj og tidssvarende kvalitet[ii]. En lignende ordning kunne tilpasses kommunale akutfunktioner, sådan at der sikres ensartet kvalitet på tværs af kommuner og sektorer. Dette kunne være en konkretisering af, hvordan kommuner og sygehuse kunne samarbejde om kvalitetssikring i kommunale akutfunktioner.

I kapitel 4 om udstyr står der afslutningsvist, at ”Det forudsættes, at der laves lokale aftaler med henblik på at understøtte kvalitetssikring, drift og vedligeholdelse af udstyret og håndtering af analyser mv.”. Kvalitetssikring af udstyr og håndtering af analyser og logistik om transport er afgørende for at sikre kvaliteten af prøverne, og vi anbefaler derfor, at det også fremhæves i kapitel 8 om kvalitetssikring. Kvalitetssikring vedrører nemlig også ensretning af procedurer og epikrise i forhold til laboratorieundersøgelser.

Det bliver kun endnu vigtigere i fremtiden at have kvalitetsstandarder og kvalitetssikring for laboratorieundersøgelser, da flere og flere diagnostiske ydelser vil blive flyttet ud i kommunerne. Der er et lovforslag undervejs, hvor sygeplejersker vil få forbeholdt virksomhedsområde for blodprøvetagning (både kapillærer og venøse blodprøver), hvilket særligt har til hensigt at sikre at sygeplejersker i kommunale akutfunktioner i højere grad selvstændigt kan tage blodprøver. Det vil derfor være nødvendigt at tænke det med i forhold til kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner, sådan at de nødvendige samarbejder om kvalitetssikring, som ovenfor beskrevet, kommer på plads.

Vi ønsker derudover at fremhæve, at Danske Bioanalytikere ønsker fremadrettet at blive inddraget i arbejdsgrupper og som høringspart på dette område. Eftersom Danske Bioanalytikere ikke organiserer faglige selskaber, vil det være muligt videreformidle og finde repræsentanter blandt relevante fagpersoner med særlig viden det kommunale område.

 

Vi uddyber gerne vores høringssvar og indgår i yderligere dialog om, hvordan der kan etableres kvalitetssikring af laboratorieundersøgelser i kommuner.

 

Venlig hilsen

Martina Jürs

Formand, Danske Bioanalytikere