5 mia. til ny kræftplan - og lønløft starter til efteråret

Tirsdag præsenterede regeringen sin sundhedspakke. Den består primært af 5 mia. kr. til “genopretning af kræftområdet.” Derudover fortalte statsministeren, at arbejdet med et “lønløft” til de ansatte går i gang til efteråret.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist og digital redaktør
Mette Frederiksen på pressemøde om ny sundhedspakke

Spørgsmålet om rekruttering og løn blev også berørt på pressemødet, men er, understregede statsministeren, ikke en del af de 5 mia. i sundhedspakken. Det sker i stedet som en del af det “lønløft”, der er omtalt i regeringsgrundlaget. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

“Jeg synes, at det er rigtig godt med fokus på kræft, som er en forfærdelig sygdom, der rammer rigtig mange. Men når det er sagt, er jeg bange for, at man hurtigt glemmer en masser andre patienter, som også skal diagnosticeres og behandles i sundhedsvæsnet,” siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, oven på dagens pressemøde på Rigshospitalet, hvor regeringen fremlagde deres såkaldte sundhedspakke.

På pressemødet forklarede statsminister Mette Frederiksen, at regeringen vil afsætte 5 mia. kroner ekstra om året til sundhedsvæsnet og særligt en “genopretning af kræftområdet”. Og det er vel at mærke udover penge til den demografiske udvikling, psykiatriplan og lønløftet til offentligt ansatte, som er en del af regeringsgrundlaget, understregede statsministeren.

Mulig lungekræft-screening

Den største post i sundhedspakken er kræftplan V, som ifølge regeringen, bliver den største kræftplan, der indtil nu har været iværksat. Det starter med, at Sundhedsstyrelsen skal lave en større gennemgang af kræftområdet, som skal afsluttes inden udgangen af året. Derudover skal der konkret igangsættes et treårigt pilotstudie, der skal afdække muligheden for et nationalt screeningsprogram for lungekræft.

“Med en kræftplan fem vil vi gerne sikre ressourcer til, at kræften opspores tidligere. Det gælder blandt andet på lungekræftområdet, som i dag er en både hyppig og desværre også dødelig kræftform. Vi vil også se på mulighederne for at styrke behandlingen og gøre op med den ulighed i kræft, vi desværre stadig ser,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

“3 mia. efter skat” til løn

Spørgsmålet om rekruttering og løn blev også berørt på pressemødet, men er, understregede statsministeren, ikke en del af de 5 mia. i sundhedspakken. Det sker i stedet som en del af det “lønløft”, der er omtalt i regeringsgrundlaget.

“I regeringsgrundlaget står det meget klart, at der kommer et lønløft i vores velfærdssamfund, og det er fuldt finansieret. Det er så i øvrigt tre milliarder efter skat, så man kan sige, det beløb, vi [har red.] som udgangspunkt er så væsentligt højere, og det er et arbejde, der går i gang allerede til efteråret,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Det var blandt andet også en af de ting, som bioanalytikerformand Martina Jürs bed mærke i.

“Jeg hæfter mig ved, at statsministeren siger, at der kommer et lønløft til offentligt ansatte, som lovet i regeringsgrundlaget. Og jeg vil gerne kvittere hende for at nævne, at der rigtig mange forskellige faggrupper, der er med til at løfte de mange vigtige opgaver i sundhedsvæsnet. Herunder også ‘dem, der ser på vores prøver’ som hun formulerer det.”

Læs mere om regeringens sundhedspakke på sundhedsministeriets hjemmeside.

Særligt benyttede sider på dbio.dk