"Det virker fordi det er simpelt og håndgribeligt"

Klinisk Biokemisk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus vinder årets arbejdsmiljøpris fra Danske Bioanalytikere for at sætte fokus på hverdagstrivsel med små indslag hen over hele året med alt fra takkekort til kollegaer til fokus på sundhed med udstræk og ingefærshots.

Prisvinder
Skrevet af
Anne Sophie Flach, fagbladsredaktør
Michele Maria Rasmussen (tv.), Louise Sembach Hansen, Cecilie Hansen, Jeanette Jakobsen Underbjerg og Lotte Trine Johansen glæder sig over, at deres afdeling løb med Arbejdsmiljøprisen 2023 fra Danske Bioanalytikere.

Michele Maria Rasmussen (tv.), Louise Sembach Hansen, Cecilie Hansen, Jeanette Jakobsen Underbjerg og Lotte Trine Johansen glæder sig over, at deres afdeling løb med Arbejdsmiljøprisen 2023 fra Danske Bioanalytikere. Foto: Marcus Christensen

“TAK, fordi du altid holder mig ud så mange timer hver eneste dag.”

Sådan lyder teksten på et postkort, der er klistret fast på ét af de blå, kvadratiske taskeskabe på gangen på Klinisk Biokemisk Afdeling. Selvom det er over syv måneder siden, at “taknemmelighed” var månedens tema på afdelingen på Nykøbing Falster Sygehus, bliver takkekortene stadig flittigt brugt af medarbejderne.

“Jeg har lige hængt et kort op ude på min kollegas skab, fordi hun fik min pause til at være sindssygt sjov,” siger bioanalytiker Louise Sembach Hansen, der også er tillidsrepræsentant på afsnittet.

Takkekort som trivselskatalysator

Det er netop takkekortene, der blev startskuddet til det trivselsprojekt, der nu har vundet årets arbejdsmiljøpris fra Danske Bioanalytikere. Oven på en stor ombygning af laboratoriet var medarbejderstaben hårdt prøvet.

“Der var meget nyt udstyr, og i overgangsperioden var der også meget manuelt arbejde. Det er hårdt for en afdeling, og man kunne godt mærke, at folk var pressede, synes jeg,” siger bioanalytiker og arbejdsmiljørepræsentant i afdelingen Michele Maria Rasmussen.

Derfor var der brug for fornyet fokus på trivslen. Men der var to benspænd: Der var ingen penge på budgettet, og det måtte ikke tage tid fra en travl arbejdsdag.

“En dag, da jeg sad hjemme ved min computer, gik det op for mig, at første skridt var at sige tak til medarbejderne. Så jeg sad og prøvede at komme på en idé. Pludselig havde jeg lavet ni takkekort med små illustrationer, som jeg tog med til resten af trio-gruppen (leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, red.),” forklarer afdelingsbioanalytiker Jeanette Jakobsen Underbjerg.

Herfra tog det fart. Trio-gruppen videreudviklede på ideen og kom frem til at opstille seks trivselstemaer til årets 12 måneder.

“Meningen var, at det skulle være sjovt og overraskende og få folk til at grine,” siger tillidsrepræsentant Louise Sembach Hansen.

Shots, slikposer og sjove vittigheder

Således kunne afdelingen i april tage hul på første tema om taknemmelighed, i maj handlede det om relationer, og i juni stod den på sundhed med ingefærshots og udstræk alle hverdage. I september havde medarbejderne fokus på, hvordan man giver hinanden god feedback. I oktober blev der sat slikposer og jokes på de ansattes skabe, da temaet var humor. Og i november var det anerkendelse af hinandens forskelligheder, der var på programmet.

“Der vil altid være nogen, der synes, det er useriøst eller fjollet. Og det er der helt sikkert også her. Men langt de fleste har taget rigtig godt imod det,” siger Jeanette Jakobsen Underbjerg.

Meningen var, at det skulle være sjovt og overraskende og få folk til at grine.
Bioanalytiker og tillidsrepræsentant Louise Sembach Hansen

I dag er kaffestuens vinduer dekoreret med flag, og ved et langbord sidder kollegaer på afdelingen side om side og deler morgenbrød og snakker. Og ifølge Louise Sembach Hansen er det lykkedes at løfte stemningen og styrke fællesskabet i afdelingen med de små, simple indslag i hverdagen hen over året.

“Vi har gjort noget i en tid, der var superkaotisk. Det har givet lidt lys og noget at snakke om,” siger hun. Hendes kollega, bioanalytiker Lotte Trine Johansen, er enig.

Gæt en baby

“Det er jo ikke kæmpestore initiativer, men det har givet et smil på læben og været en god måde at få os til at føle, at vi bliver set,” siger hun.

Sikkert er det, at initiativet kører videre til næste år. Med seks nye trivselstemaer, som medarbejderne denne gang kan byde ind med. Et tema er dog allerede på plads.

“Vi har en idé om, at det kunne være hyggeligt at samle babybilleder af alle, der har lyst til at være med. Og så vil vi se, om folk kan gætte, hvem der er på billedet. Det er jo en anden måde at sætte gang i snakken og lære endnu mere om ens kollegaer på,” siger Louise Sembach Hansen.

“Sæt barren lavt”

Hvis afdelingen kan være inspiration for andre, er det kun godt, mener arbejdsmiljørepræsentant Michele Maria Rasmussen, der tydeligt kan mærke, at initiativerne nytter noget.

“Når man lige får et grin eller et smil, så kommer man lettere igennem hverdagen. Og det kræver ikke så meget,” siger hun. Louise Sembach Hansen er enig, og hendes analyse af, hvorfor tiltagene har virket, er klar.

“Det virker, fordi det er simpelt og håndgribeligt. Det har ikke krævet særligt meget af den enkelte medarbejder, og vi har gjort det uden at bruge meget tid eller mange penge på det. Så min opfordring til andre vil være at sætte barren lavt og bare komme i gang,” siger hun.

Særligt benyttede sider på dbio.dk