"Når man er glad på arbejde, bliver man også dygtigere"

Siden 2022 har bioanalytikere på Klinisk Patologi på Sygehus Lillebælt, Vejle kunne flekse ind og ud, som de havde behov for. En fleksaftale har muliggjort både faglig fordybelse, et styrket samarbejde og mulighed for at nå til tandlægen i arbejdstiden, fortæller overbioanalytiker Trine Rasmussen.

Fleksibelt arbejdsliv
Skrevet af
Christina Grunwald, konsulent
Trine Rasmussen og Anita Høvenhoff

”Det er svært at finde et andet arbejde, som kan tilbyde mig den samme fleksibilitet. Jeg har været her i mere end 10 år og jeg kan ikke se mig selv flytte arbejdsplads," siger cytobioanalytiker Anita Høvenhoff (th.).

Cytobioanalytiker Anita Høvenhoff er glad for den fleksaftale som ledelsen og TR indgik i 2022. Siden da har medarbejdere i afdelingens tre teams indbyrdes kunne aftale, hvornår de flekser ind og ud. Mellem kl. 06 og kl. 18 kan de optjene op til 20 timers fleks. Og de kan afvikle op til 4 timer i træk uden ledelsens godkendelse. Der er også mulighed for at afvikle flekstimer i hele dage.

"Min mands arbejde gør, at han kan blive kaldt til København med kort varsel. Når det sker, skal jeg kunne aflevere børnene. Tidligere skulle jeg ringe og spørge min leder, om jeg måtte komme senere. Nu aftaler jeg det med mine kolleger. Det er virkelig en lettelse,” siger Anita Høvenhoff.

Overbioanalytiker Trine Rasmussen var med til at indføre fleksaftalen. Hun mener, at der er flere gevinster ved den:

”Vi vil sørge for, at arbejdsliv og privatliv hænger sammen, men der er også gevinster i forhold til faglig fordybelse, kvalitet og arbejdsglæde. Måske der lige er noget, man gerne vil gøre færdig. Så er det rart at man kan blive lidt længere og afslutte ens opgaver ordentligt,” siger Trine Rasmussen og fortsætter: 

”Vi får meget ud af aftalen, fordi vores medarbejdere glade. Når man er gladere på arbejde, så bliver man også dygtigere. Det bliver simpelthen et bedre produkt. Det tror vi på giver bedre arbejdsmiljø. Og det er til gavn for patienten.”

Anita tilføjer: ”Havde vi ikke aftalen, ville jeg være meget mere firkantet og tænke: ”Nu går jeg, for nu har jeg fri.”

DIY – Fleksaftalen

  • Med den indgåede aftale kan medarbejdere have plus og minus på kontoen, hvilket fremgår af arbejdstidsregisteringssystemet Hos-Info
  • Flekstimer optjenes i tidsrummet 06-18
  • Flekstimerne afvikles 1:1 og med minimum 15 min
  • Flekstimerne aftales i eget teamet
  • Lederen koder afvigelser i arbejdstiden i arbejdstidsregistreringssystemet Hos-info, når medarbejderen har angivet en ændring
  • Fleksaftalen afløser ikke pålagt merarbejde, fx i tilfælde af akutte prøver
  • Ved fratrædelse udlignes flekstimerne.

Forudsætning

  • Fleksaftalen kræver tillidsbaseret ledelse og tillid i teamet.

Gevinsterne

  • Life-work balance
  • Tillid og tryghed
  • Mindre bekymring og dårlig samvittighed
  • Arbejdsglæde og fordybelse
  • Lettere rekruttering og tilknytning.
...

Tilfredsstillende for mig som leder

Trine Rasmussen lægger ikke skjul på, at fleksaftalen kræver, at man som leder tør give slip på magten:

”Det ny ved denne aftale er, at den er en kollegabaseret aftale. Vi i ledelsen blander os ikke i, hvordan teamet planlægger tiden inden for aftalens rammer. Jeg har tillid til mine medarbejdere. Jeg kan jo se, at de opgaver, vi aftaler skal løftes, bliver løftet.”

Dét, at medarbejderne selv koordinerer arbejdsopgaver og flekstid kræver også tillid og fleksibilitet mellem kolleger.  Både Trine Rasmussen og Anita Høvenhoff mener, at medarbejderne er blevet tættere i teamet, fordi det er som at give hinanden en lille gave, hver gang de hjælper hinanden.

Trine Rasmussen forklarer, at det kræver et godt logistisk samarbejde i teamet for eksempel når nogle medarbejdere bruger fleksaftalen til en tandlægetid midt på dagen. Hun påpeger:

”Det er meget tilfredsstillende for mig som leder at se dem hjælpe hinanden.”

Vi har stadig overarbejde

Man kunne tro, at fleksaftalen er en spareøvelse for at få medarbejdere til at arbejde over af egen fri vilje. Her er det er vigtigt at skelne mellem hvornår der er tale om overarbejde og hvornår det der selvvalgt flekstid, understreger overbioanalytiker Trine Rasmussen:

”Akutte opgaver, som man ikke kan gå fra, vil altid være pålagt overarbejde. Det udløser overtidsbetaling. Det samme gælder overarbejde pga. sygdom og ferier.”

Særligt benyttede sider på dbio.dk