Bioanalytikere træner åndedrætsfokus og meditation

En gruppe ansatte fra Afdeling for Patologi på Rigshospitalet mødes hver fredag for at meditere under supervision af en buddhistisk lærer. Inspirationen kommer bl.a. fra Mærsk og Novo Nordisk.

Nyhed
Skrevet af
Maria Evald, freelancejournalist
Meditation

“Giv slip på det, der har været, og giv slip på det, der venter dig i fremtiden.” Ni bioanalytikere og en laborant sidder med let spredte ben og lukkede øjne på stole i et konferencerum på 1. sal i Afdeling for Patologi på Rigshospitalet i København. På en storskærm foran dem ses en karseklippet kvinde.

“Nu skal du tælle din vejrtrækning,” lyder det med blid stemme. Stemmen tilhører den buddhistiske lærer Marie Kronquist. Hun er spirituel og buddhistisk vejleder for danske topledere fra bl.a. Mærsk, Bech-Bruun, Jyske Bank, Grundfos og Novo Nordisk. Til daglig mediterer hun med ansatte i landets største virksomheder.

Siden juni 2023 har hun også mediteret med ansatte på Danmarks største patologiafdeling.

25 minutters stilletid

Via et videolink guides personalet ind i en meditativ tilstand.

Sådan gør du

  • Sæt dig godt til rette i rank position.
  • Slap af i skuldrene og resten af kroppen. 
  • Luk øjnene, og fokusér på åndedrættet.
  • Træk vejret roligt gennem næsen.
  • Giv slip på tankerne, når de dukker op – og vend tilbage til åndedrættet.
  • Tæl dit åndedræt 21 gange.
  • Start forfra, og gentag to gange
Kilde: Marie Kronquist, buddhistisk lærer

En ung mandlig laborant i hvide klinikbukser og T-shirt med Region H-logo klør sig på hagen og flekser nakken fra side til side.

“Hvis du mister fokus eller driver væk i tankerne, så lægger du blot mærke til det og vender derefter opmærksomheden tilbage til din vejrtrækning,” guider Marie Kronquist.

Topledere gør det også

Buddhistisk inspireret meditationstræning er blevet et hverdagshack for flere af erhvervslivets topledere, og mindfulness og meditation er blevet “top of mind” på ledelsesgangene og i privatlivet. På nogle af landets største arbejdspladser er meditation et frynsegode på lige fod med baristakaffe og efteruddannelse.

Nu siver den praksis også ind i det danske sundhedsvæsen. Ugens højdepunkt Stabsbioanalytiker Jane Andersen ser hele ugen frem til at meditere sammen med sine kolleger hver fredag i frokostpausen.

“Det føles som en ægte hjernepause,” siger hun. Den 61-årige stabsbioanalytiker synes, at tilbuddet fra arbejdspladsen hjælper hende til at få mere ro på i en fortravlet hverdag.

“Bagefter føler jeg mig friskere og roligere,” uddyber hun. Meditationerne har gjort Jane Andersen bevidst om værdien af små pauser.

“I dag er jeg mere opmærksom på at tage et minut i løbet af dagen, hvor jeg bare kigger ud ad vinduet, ser på skyerne og trækker vejret helt ned i maven,” siger hun. Hun har været i faget i 39 år og oplever, at tempoet kun er gået en vej.

“Vi løber stærkere og stærkere. Særligt inden for de sidste 10-15 år er der skruet op, synes jeg.”

Jane Andersen tænker især på sine yngre kolleger.

“De skal kunne holde til mere stress, end vi andre skulle, da vi startede i faget. Derfor skal de lære at passe på sig selv, og her tror jeg, at meditation kan være en hjælp,” siger hun.

Summen i kroppen

42-årige Mia Albers er på besøg fra en anden afdeling på Rigshospitalet og med for første gang. Hun plejer at blæse tankerne ud på løbeture efter arbejde, men det her kan også noget.

“Jeg kan mærke, hvordan det hele slapper af, hovedet tømmes for tanker, og det summer i kroppen. Man har det bare rart bagefter,” bemærker Mia Albers, der er klinisk underviser på Afdeling for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin.

Træk vejret

På en stol forrest i lokalet sidder afdelingsleder Majbritt Wagner-Eckert og tæller sine ind- og udåndinger. Den åndedrætsfokuserede chefbioanalytiker har været leder af Danmarks største patologiafdeling i tre år.

Ideen til fredagsmeditationerne fik hun under en efteruddannelse i “Mindfulness i den moderne organisation” på Erhvervsakademi Aarhus.

Et forløb, hvor hun lærte at arbejde med meditation og åndedrætsfokus som en vej til bedre trivsel og en mindre presset arbejdsdag.

“På efteruddannelsen gik det op for mig, hvor meget af dagen jeg er i driftsfokus. Jeg farer rundt og er ofte alt for dårlig til at mærke mig selv. Derfor ønskede jeg at skabe en praksis for, hvordan vi bruger pauser mere konstruktivt og sænker tempoet uden at sænke kvaliteten eller nå mindre,” fortæller Majbritt Wagner-Eckert.

Uændret opgaveportefølje, men mere ro og overskud

Som leder for ca. 250 ansatte kan dagene være lange og tætpakkede med gøremål, agendaer og seks til otte daglige møder. Afdelingen analyserer 1.500 vævsprøver fra vitale organer som lunge, lever og tarm og leverer 3.500 analysesvar om dagen. Omkring 95 procent af analyserne er kræftudredning.

“Vi løber stærkt, så vi skal passe på os selv,” siger Majbritt Wagner-Eckert og henviser til, at god vejrtrækning her kan gøre en stor forskel.

“Der sker noget inde i mig, når jeg mediterer eller har opmærksomhed på mit åndedræt. Jeg får en nulstilling og et energiboost. Jeg har en uændret opgaveportefølje, men nu løser jeg mine opgaver med mere ro og overskud.”

På opfordring fra chefbioanalytikeren har laboratorieledelsen indført to minutter med åndedrætsfokus i stilhed som fast punkt på dagsordenen i starten af alle torsdagsmøder.

“Efter at vi er startet med det, oplever jeg, at vi når flere punkter. Vi føler os mere fokuserede,” siger hun. Priser for trivselsindsatser I 2022 blev Majbritt Wagner-Eckert sammen med cheflæge Jane Preus Hasselby indstillet til en ledelsespris i Region Hovedstaden for deres fokus på at skabe trivsel.

“Vores sygefravær er højt, der er vakante stillinger, og folk har overarbejde, men vi prøver at skabe nogle tilbud i afdelingen såsom elastiktræning, massagestol og nu også guidede meditationer,” fortæller hun og pointerer, at hun ser tiltagene som en god investering.

“I en organisation med mange komplekse opgaver er det vigtigt at skabe en praksis for, hvordan vi kan tilbyde hjernen ro og restitution. Det gør os skarpere i opgaveløsningen. Når vi mærker os selv, er vi også bedre sparringspartnere og beslutningstagere,” siger hun. I efteråret fortalte Majbritt Wagner-Eckert om sine erfaringer med fællesmeditationerne på Rigshospitalets store arbejdsmiljøtemadag.

“Til vores fællesmeditationer har personale fra enkelte andre afdelinger på Rigshospitalet og i Region H været nysgerrige og har deltaget. Nogle af gæsterne er ved at sætte lokale tiltag i gang, så jeg fornemmer en vis interesse for at prøve konceptet af,” fortæller hun.

Kan ikke få alle med

Siden meditationstilbuddet startede i juni, har 59 ansatte, heriblandt også molekylærbiologer, læger og en forsker, mediteret sammen i alt 143 gange. Men ikke alle har lyst. Og det skal der være plads til.

“De, der synes, at det er noget pjat, kan bare lade være. Det er totalt frivilligt,” pointerer Majbritt Wagner-Eckert.

Om artiklens forfatter

Maria Evald er ansat som journalist på Erhvervsakademi Aarhus, som udbyder faget “Mindfulness i den moderne organisation”, hvor Marie Kronquist underviser.

...

“Vi arbejder i en utrolig stærk naturvidenskabelig kultur, hvor meditation måske ikke ligger lige til højrebenet.”

Ofte er alle stole dog fyldt i afdelingens lille konferencerum, når det om fredagen fra kl. 12 til 12.25 omdannes til et meditationsrum.

“Jeg tror, vi er de første eller nogle af de første i sundhedsvæsenet, der gør det så systematisk,” siger hun. Når efterspørgslen overstiger pladserne, vil Majbritt Wagner-Eckert finde et større lokale. Samlede 31 til meditation i frokoststuen I november samlede hun helt ekstraordinært 31 kolleger til fællesmeditation i frokoststuen, men gennemsnitligt deltager seks per gang.

“Jeg gad godt, at rammerne var til, at vi kunne meditere i arbejdstiden og ikke kun i frokostpausen. Det er et redskab, som personalet kan bruge personligt og på jobbet. Jeg tror på, at trivsel og velvære hos den enkelte også gavner organisationen,” siger Majbritt Wagner-Eckert.

Særligt benyttede sider på dbio.dk