“Vi har taget et kvantespring fra stenalderen til nutiden i ét hug”

Da man sidste år ansatte en ny speciallæge i patologi ved Landssjúkrahúsið i Thorshavn på Færøerne, stod det klart, at behovet for en teknologisk opgradering var yderst tiltrængt. Her omkring et år senere er man nået i mål – blandt andet på grund af samarbejdet med fagansvarlige bioanalytikere fra Rigshospitalet

Færøerne
Skrevet af
Sveinur Tróndarson, freelancejournalist
Færøerne

På Landssjúkrahúsið i Thorshavn mærker man flere gevinster ved, at man igen har fået besat stillingen som speciallæge i patologi og har været igennem en gennemgribende opgradering af det tekniske udstyr. Foto: Klara Photography

Da det færøske sygehusvæsen sidste år ansatte Rikke Egede Vincentz som speciallæge i patologi, var det
starten på en gennemgribende udvikling af de patologiske kompetencer ved Landssjúkrahúsið (Landssygehuset) i Thorshavn.

I 2020 var den tidligere speciallæge i patologi fratrådt stillingen for at gå på pension. Og da det på daværende tidspunkt ikke var muligt at finde en ny kandidat til stillingen, var det nødvendigt at sende prøver, der udtages på sygehuset og i diverse praksisser, til den patologiske afdeling på Rigshospitalet i København. Men med tiltrædelsen af Rikke Egede Vincentz kom der fokus på at hjemtage og analysere prøverne lokalt igen.

“Vi kan ikke klage over samarbejdet med Rigshospitalets patologiske afdeling, for det har været ganske fortræffeligt. Men perioden uden en fast speciallæge i patologi på Landssygehuset har vist os, hvor nødvendigt det er at have vores egen patologiske afdeling, hvor vores bioanalytikere kan undersøge vores egne prøver,” siger sygehusdirektør Steinar Eirikstoft og peger på, at det blandt andet ses på ventetiden.

“Når prøverne skal sendes til København, tager det den tid, det tager. Så uanset om man i København
arbejder hurtigt, så bliver vi nødt til at vente, og det er absolut ikke optimalt – hverken for patienterne eller for hospitalet,” siger han.

Men omstillingen krævede en ganske betragtelig teknologisk opgradering i afdelingen. For med sygehusdirektørens egne ord var man “teknisk bagud”. Og samtidig skulle bioanalytikerne oplæres i nye procedurer og arbejdsgange.

Samarbejde med danske bioanalytikere

Hele processen blev sat i søen i et samarbejde med Afdeling for Patologi på Rigshospitalet, hvor man
er vant til at arbejde med det nyeste udstyr på feltet. For bioanalytikerne på Landssygehusets laboratorie
var det en ret stor udfordring, forklarer ledende bioanalytiker på sygehuset i Thorshavn Birita K. Samuelsen.

“Det skal ikke misforstås. Medarbejderne var meget glade for beslutningen om den teknologiske opgradering. Den var hårdt tiltrængt. Men den medførte også, at der skulle ændres rigtig meget over relativt kort tid,” siger hun.

For at sikre at de færøske kolleger var rigtigt klædt på til de nye opgaver, inviterede man to bioanalytikere fra Rigshospitalet op for at oplære dem til de nye tider.

“Den tekniske udvikling på området går meget hurtigt, og der er sket meget inden for vores område de sidste mange år. Derfor var det en god idé, at vi tog op og hjalp til med indføringen af det nye it-system, de mange nye metoder og de nye måder at gøre tingene på,” siger Mikkel Vaabengaard Nielsen, der sammen med sin kollega Bonnie Svendsen i november sidste år tog til Færøerne for at oplære deres kolleger. Sammen har de mere end 20 års erfaring fra patologien på Rigshospitalet.

Færøerne fællesbillede
Fællesbillede af de færøske og danske kolleger: Gunnrið Jóanesarson (tv.), Malan Kristiansen, Rikke Egede Vincentz, Bonnie Svendsen, Linda Midjord, Rossarin Wannathep og Mikkel Vaabengaard Nielsen.

Grundig teoretisk gennemgang

Allerede inden de kom til Færøerne, var medarbejderne på Landssygehuset startet på den teoretiske del af uddannelsen. Her blev de blandt andet undervist i vævspræparering, HE- og specialfarvning og IHC. Da den teoretiske del af undervisningen var færdig, skulle den prøves i praksis.

Det foregik i laboratoriet, hvor de fulgte prøvernes gang. Fra modtagelsen af prøver til udskæring og pakning af biopsier, vævspræparering, indstøbning, mikrotomi af paraffinblokke, farvning af HE, aflevering og mikroskopering, fryseundersøgelse og cytologi.

“Det var nogle helt nye arbejdsgange, der skulle implementeres, og derfor var det vigtigt med en grundig faglig oplæring,” siger Mikkel Vaabengaard Nielsen.

Et teknologisk “kvantespring”

I dag er det Landssygehusets ledelses forventning, at man inden for en overskuelig fremtid vil kunne undersøge og analysere omkring 80 procent af prøverne på Færøerne. Og det er man også rustet til, hvis man spørger Birita K. Samuelsen.

“Kort sagt har vi fået en så grundig opdatering, at vi har taget et kvantespring fra stenalderen til nutiden i ét hug. Da vi nu igen har fået en speciallæge i patologi på Landssygehuset, var det den rigtige beslutning, da vi nu alle er opgraderet og opdateret,” siger hun.

Særligt benyttede sider på dbio.dk