Det forsker de i - med Lisbeth Koch Thomsen

Ph.d.-projekt: Optimering af behandlingsstrategier til osteoporose. Titel: Parathyroidea Hormons effekt på knogleomsætningen (PTH-MORF).

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Lisbeth_Koch

Lisbeth Koch Thomsen

  • Bioanalytiker fra Næstved, University College Sjælland, UCSJ JANUAR 2016
  • Sundhedsfaglig kandidat fra SDU MAJ 2020
  • Ansat: Molecular Bone Histology (MBH) lab, Patologisk Forskningsenhed, Klinisk Institut, Syddansk Universitet, Odense
...
  • Hvad handler projektet om?

Projektet handler om knoglevævets reaktion på behandling med daglige injektioner med parathyroidea hormon (iPTH). Vi vil gerne forstå de underliggende mekanismer bag det såkaldt “anabolsk vindue” - hvor der ses mere knogledannelse end knoglenedbrydning, hvilket medfører øget knoglemasse. Jeg fokuserer særligt på forskellige typer knogledannelse og -omsætning og deres betydning for knoglestrukturen. Jeg undersøger også, hvorvidt den anabolske effekt på knoglevævet kan bibeholdes ved længere tids behandling, og hvad der sker med knogleomsætningen ved behandlingsophør.

  • Hvorfor er det relevant at forske i?

Behandling med iPTH er relevant for patienter med hypoparathyroidisme, men også patienter med svær osteoporose kan modtage behandling med iPTH, dog med varierende effekt. Osteoporose rammer 1 ud af 3 kvinder og 1 ud af 5 mænd over 50 år og opstår ved en aldersbetinget afkobling af knogleomsætningen, hvor fjernelse af gammel knogle ikke nødvendigvis efterfølges af ny knogledannelse.

Der er ikke udsigt til ny medicin til behandling af osteoporose i en årrække frem, og det er derfor nødvendigt at optimere de nuværende behandlingsstrategier. Dette kræver dog mere viden, f.eks. om hvornår iPTH kan fremskynde overgangen til knogledannelse, og hvorvidt det nye knoglevæv bevares ved behandlingsophør.

  • Hvilken metode anvender du?

Jeg analyserer på histologiske snit fra knoglebiopsier udtaget fra mennesker under kliniske forsøg. Ved hjælp af histomorfometriske metoder kan jeg få kvantitative værdier for f.eks. knogleomsætning, knogleceller og knoglens mikro-arkitektur. Ved hjælp af digital patologi måler og vurderer jeg typer af overflader, f.eks. om der sker knoglenedbrydning, -dannelse eller om overfladerne er i ro.

Det forsker de i
DET FORSKER DE I er en serie, hvor bioanalytikere kort beskriver deres forskningsprojekt. Vil du fortælle om dit? Så kontakt redaktionen, Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk 44 22 32 52.

For at kunne se dette anvender jeg almindelig histologiske farvninger, fx Masson-Goldner trichrome, men også immunhistokemi (protein-niveau) og in situ-hybridisering (RNA-niveau) til identifikation af specifikke celletyper eller proteiner efterladt i knoglen under knogleomsætningen. På sigt skal jeg også anvende spatial transkriptomics, som vil give enorme mængder informationer om knoglecellernes molekylærbiologiske aktivitet.

  • Er du alene i arbejdet eller samarbejder du med andre forskere?

Jeg arbejder alene, men i tæt samarbejde med mine vejledere og med teknisk assistance af gruppens forskningsbioanalytikere.

  • Hvornår er projektet færdigt?

Phd-projektet afsluttes i sommeren 2025.

Særligt benyttede sider på dbio.dk