Surfere i Thy undersøges for PFAS

Får surfere mere end bare saltvand indenbords, når de kaster sig ud i bølgerne ved vestkysten? Det undersøger forskere fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital i et nyt projekt.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
surfer i thy

Oke Carstensen lagde arm til en blodprøve på hospitalet i Thisted, og det samme har flere end 30 andre surfere gjort. Foto: Aalborg Universitetshospital

Undersøgelser viser, at hormonforstyrrende PFAS-stoffer ofte koncentreres i havskum, men man ved ikke, hvilken betydning det kan have for personer, der opholder sig meget i bølgerne - som for eksempel surfere og andre vandsportsudøvere.

Derfor har Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital igangsat et nyt forskningsprojekt, som skal undersøge niveauet af PFAS i blodet på surfere.

”Ved at undersøge blodprøver fra surferne vil vi se, om de har forhøjede koncentrationer af PFAS i blodet. Det sammenholder vi blandt andet med, hvor meget de surfer,” forklarer læge Mette Hyllegaard Madsen.

Lokale med i projektet

Undersøgelsen bliver den første af sin slags, og de lokale surfere er derfor meget interesseret i at vide, om de udsætter sig selv for PFAS-risiko, når de kaster sig ud i bølgerne.

”Det er godt, at niveauet for PFAS nu bliver undersøgt, men fundet af PFAS i vandet får mig ikke til at stoppe med at surfe. Der er så mange andre ting, man også kan stoppe med – rygning eller alkohol – hvis man vil gøre noget godt for sit helbred,” siger Oke Carstensen, som er er flyttet fra København til Klitmøller for at dyrke sin store passion for surfing.

Formålet med undersøgelsen er at kortlægge forureningen med de 5 hyppigste PFAS-stoffer i havvand og havskum udvalgte steder ved den jyske vestkyst i Thy. Og herudover at undersøge om disse stoffer i højere grad findes i blodet hos surfere end i den almindelige danske befolkning.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling i Aalborg og Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus. Planen er, at mellem 40-50 surfere skal deltage i undersøgelsen, og forskerne forventer at have de første resultater klar i slutningen af året.

PFAS og blodprøver

  • Blodprøver analyseres vha. Syddansk Universitet for de 5 hyppigste PFAS-stoffer – PFOS, PFOA, PFNA, PFHxS og PFDA.
  • Kemisk er PFAS et overfladeaktivt stof (en surfaktant), og opkoncentreres derfor i overflader, og en mistanke om at havskum ved vestvendte kyster er ekstraordinært PFAS-forurenet er blevet bekræftet.
  • Koncentrationer i havskum i strandkanten ved Thyborøn er målt til 120.000 ng/L - ca. 10.000 x højere koncentrationen end i det underliggende havvand. En koncentration der er størst i pålandsvind.
Kilde: Protokol for gruppeundersøgelse, Region Nordjylland

 Læs også: Minitema i fagbladet om PFAS/PFOS

Fagblad 6 forside
Fagblad

Vi vil knokle videre for kvaliteten – ligegyldigt hvem, der tager de blodprøver!

Af
Danske Bioanalytikere
Udgivet
September 2022
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk