Michael Timm fra Bonkolab får årets bioanalytikerpris på Rigshospitalet

I snart 36 år har Michael Timm været synonym med Rigshospitalets Børneonkologiske Laboratorium - også kaldet Bonkolab, som er Rigshospitalets største forskningsenhed målt på medarbejdere. Tirsdag modtog han prisen som årets bioanalytiker 2023.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Michael Timm

"Da jeg startede som bioanalytiker var overlevelsen for børneleukæmi på omkring 50 pct. og i dag er den på henved 95 pct." fortæller Michael Timm, der tirsdag fik prisen som årets bioanalytiker.

"Jeg er meget beæret og glad for anerkendelsen, siger årets bioanalytiker Michael Timm, efter han i dag er blevet tildelt Rigshospitalets bioanalytikerpris 2023 af konstitueret centerdirektør for Diagnostisk Center Lene Ørnstrup ved årets symposium for laboranter og bioanalytikere.

Prisen uddeles hvert år til en bioanalytiker, der fortjener anerkendelse for en særlig indsats for faget, kollegaer og patienter.

I snart 36 år har Michael Timm været synonym med Rigshospitalets Børneonkologiske Laboratorium - også kaldet Bonkolab, som er Rigshospitalets største forskningsenhed målt på medarbejdere. Michael Timm har været med helt fra start, da laboratoriet skulle etableres, og ser tilbage på en lang række milepæle både personligt og fagligt:

"Det er som om, at Bonkolab ligesom er vokset op omkring mig. Fra at det bare var professor Kjeld Schmiegelow og mig, er vi i dag over 120 medarbejdere, og der kommer hele tiden nye ind på laboratoriet. Bonkolab er blevet et centralt omdrejningspunkt for den børneonkologiske forskning både her i landet og internationalt med en lang række interventionsstudier, fortæller Michael Timm.

Mentor og sparringspartner

Sammen med laboratoriets ni andre bioanalytikere varetager Michael Timm de mange tusinde analyser, der gennemføres årligt på Bonkolab. Han trives dog allerbedst, når han får lov at dele sin store viden som både mentor og sparringspartner for de forskere og studerende, der hver dag arbejder i laboratoriet.

"Det er i analysekendskabet, at jeg er stærk. Jeg har ofte faglige diskussioner med studerende og kollegaer om baggrunden for og udviklingen af analyserne. Jeg stiller dem spørgsmål og rådgiver dem og er med til at udvikle deres projekter til god og valid forskning, og det, synes jeg, er spændende og sjovt at være med til," siger Michael Timm.

Også udviklingen indenfor behandling af kræft hos børn har Michael Timm fulgt igennem sin karriere. Han husker en tid, hvor eksempelvis børneleukæmi ikke havde den overlevelsesrate, som sygdommen har i dag:

"Da jeg startede, var overlevelsen på omkring 50 pct. og i dag er den på henved 95 pct. Med den positive udvikling ser vi også en anden type forskning, som mere er fokuseret på patientens senfølger og på de pårørendes efterreaktion end tidligere. Det er jo virkelig positivt, at vi nu siger: Okay, behandlingen går rigtig godt, hvad så med livskvaliteten efter kræft. Jeg finder det spændende, at vi som laboratorium også er med til at løfte forskningen i den forbindelse," siger Michael Timm​.

Plads til flere studerende

Selv om Michael Timm har mange års arbejdserfaring på Rigshospitalet, er han bestemt ikke færdig med at krydse milepæle af på karriereskemaet.

I øjeblikket er laboratoriet i fuld gang med en omfattende redegørelse, som skal kvalificere Bonkolab til en DANAK-akkreditering. Her kommer Michaels omfattende viden om rutiner, analyser og prøvernes vej gennem laboratoriet igen i spil.

I 2026 skal Bonkolab ifølge planen flytte til nye, flotte lokaler i Mary Elisabeths Hospital for børn, unge og gravide, og det bliver en af de helt store begivenheder for laboratoriet og for Michael Timm.

"Lige nu har vi bare ikke plads til noget som helst. Eksempelvis ville jeg ønske, vi kunne tilbyde flere bioanalytikerstuderende et fyldestgørende praktikophold hos os. Det vil vi først kunne i det nye laboratorium, og det glæder jeg mig til. Det bliver en stor udfordring at få flyttet hele vores set-up, for vi skal jo være i drift, mens vi flytter, men jeg er sikker på, at vi nok skal klare det fint, selvom det bliver et større logistisk puslespil."

Særligt benyttede sider på dbio.dk