Når verden brænder - og trækker tråde ind på arbejdspladsen

Krig, konflikter og en bølge af kriser i verden fik kort før jul forretningsudvalget i dbio til at sende et brev til landets tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og ledere med en opfordring om, at alle skal være ekstra opmærksomme på hinanden og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.

Nyhed
Skrevet af
Anne Sophie Flach, fagbladsredaktør
Udklip_brev til trio

På vegne af forretningsudvalget forklarer næstformand Katja Wienmann Bramm formålet med brevet 'En verden i flammer', som blev sendt til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og ledere i december.

Hvorfor har dbio sendt det her brev?

En af vores vigtigste opgaver som fagforening er at understøtte et godt arbejdsliv. Men netop nu oplever vi en verden, der på flere parametre er ramt af ufred, krig og kriser. Store ting, der naturligt trækker tråde ind i vores hverdag, og potentielt kan påvirke nogen af os i vores arbejde. Derfor har vi vurderet, at det er vigtigt at minde vores repræsentanter og ledere om nogle af de handlemuligheder, der findes, hvis de erfarer, at der er kollegaer eller medarbejdere, der er så hårdt ramt af situationen i verden, at det påvirker deres arbejdsliv.

Hvorfor nævner I ikke Israel og Gaza specifikt i brevet?

Som mennesker er vi selvfølgelig også påvirkede af den situation, der udspiller sig. Men samtidig er det vigtigt for os at understrege, at de handlemuligheder, vi i brevet henviser til, ikke er knyttet til en konkret situation. Tværtimod er det jo redskaber og tilbud, der kan bruges i alle tilfælde, hvor medarbejdere er påvirkede af en enhver given krisesituation.  

Hvorfor har det så været vigtigt for jer at sende denne her opfordring netop nu?

Vi er nået til et punkt, hvor vi synes, at verden på mange måder står i flammer. Ufred, katastrofer, stigende priser og alt muligt andet kan påvirke, hvordan man har det, når man går på arbejde. Det kan både være, fordi man har familiemedlemmer tæt på krig, eller man har ondt i maven over, om man nu kan få betalt ens varmeregning. Derfor synes vi, det er vigtigt at markere os her.

Der er mange fagforeninger, der ikke har forholdt sig til situationen. Hvorfor er det vigtigt, at Danske Bioanalytikere forholder sig til det?

Vi er optagede af det, fordi det er naturligt, at de store problemer i verden også kan have konsekvenser for vores medlemmer. I dbio er vi en forskelligartet, mangfoldig gruppe, og vi synes, det er vigtigt at anerkende, at der kan være stor forskel på, hvordan medlemmerne er påvirkede af situationen i verden lige nu. Hvis vi ikke anerkender det, kan det blive svært i vores arbejdsfællesskaber.

Særligt benyttede sider på dbio.dk