Ministeren peger på manglende viden om ensidigt, gentaget arbejde for bioanalytikere

Torsdag var Enhedslistens forslag om at anerkende frisørers, bioanalytikeres og laboranters skader i bevægeapparatet til debat i Folketinget. ”Jeg håber, vi ender et sted, hvor vores medlemmer kan få anerkendt deres arbejdsskader i muskel og skelet,” siger Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere.

Arbejdsskader
Skrevet af
Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent og Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Folketinget

”Jeg synes virkelig, det er opløftende, at bioanalytikernes arbejdsskader fra ensidigt, gentaget arbejde er blevet drøftet i Folketinget," siger Katja Wienmann Bramm. Foto: Colourbox

Debatten om bioanalytikerne og frisørernes arbejdsmiljø varede i mere end en time, og bioanalytikerne blev nævnt mange gange af ordførerne for de forskellige partier. Blandt andet Victoria Velásquez, som er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten og forslagsstiller.

”42 procent af bioanalytikerne oplever smerter dagligt eller ugentligt i forbindelse med deres arbejde… Det viser for mig, at arbejdsskadesystemet ikke er godt nok, fordi det ikke tager højde for ensidigt, gentaget arbejde,” sagde Victoria Velásquez til Folketinget.

42 procent af bioanalytikerne oplever smerter dagligt eller ugentligt i forbindelse med deres arbejde… Det viser for mig, at arbejdsskadesystemet ikke er godt nok, fordi det ikke tager højde for ensidigt, gentaget arbejde
Victoria Velásquez, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten

Ordføreren fortsatte med at fortælle om et konkret eksempel på en bioanalytiker, der efter et langt arbejdsliv i faget havde fået indopereret implantater i begge hænder.

Næstformand: "Virkelig opløftende"

Næstformanden i Danske Bioanalytikere, Katja Wienmann Bramm, glæder sig over, at bioanalytikernes arbejdsmiljø blev drøftet i Folketinget, efter hun selv og repræsentanter fra Serviceforbundet og Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund har holdt møder med ordførere og ministeren på området.

”Jeg synes virkelig, det er opløftende, at bioanalytikernes arbejdsskader fra ensidigt, gentaget arbejde er blevet drøftet i Folketinget, nu afventer vi den videre proces og håber, at det reelt fører til ændringer, så flere af vores medlemmers arbejdsskader i muskel og skelet bliver anerkendt,” siger Katja Wienmann Bramm.

Jeg synes virkelig, det er opløftende, at bioanalytikernes arbejdsskader fra ensidigt, gentaget arbejde er blevet drøftet i Folketinget
Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere

Danske Bioanalytikere er gået sammen med Serviceforbundet, som blandt andet organiserer frisører, i kampen om at få anerkendt skader i bevægeapparatet som arbejdsskader. Det skal blandt andet ske ved, at det præciseres, at gentagne bevægelser alene kan medføre en arbejdsskade. Bioanalytikere og laboranter har for eksempel mange gentagne bevægelser i arbejdet ved mikroskopering, pipettering og blodprøvetagning.

Brug for mere viden

Debatten i Folketinget blev afsluttet med, at beskæftigelsesministeren konkluderende, at man nu vil udforme en såkaldt beretning, der er en særlig rapport, der kan være grundlag for et muligt nyt folketingsforslag, som så kan fremsættes på et senere tidspunkt.

“Jeg mener grundlæggende, at vi har et arbejdsskadesystem, der fungerer godt, hvor vi med lægefaglig evidens og politisk armslængde kan få anerkendt arbejdsskader... Men samtidig er der noget, der tyder på, at der er mangler viden om bioanalytikeres og frisørers arbejdsmiljø. Derfor vil jeg henvende mig til Arbejdsmiljøforskningsfonden, som kan skaffe ny viden på det her område,” sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen blandt andet i Folketinget.

Se hele debatten fra Folketinget under punkt 9

Særligt benyttede sider på dbio.dk