"Vi har brug for specialister"

Jo før, jo bedre. Afdelingsbioanalytiker Boris Hoyer Mathiasen er klar til at sende bioanalytikere af sted på den nye specialistuddannelse i klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialisering
Skrevet af
Jytte Kristensen, redaktør
Boris Hoyer

”Der sker en kæmpe udrulning af ny teknologi i specialet, og vi har et behov for, at nogle bioanalytikere i afdelingen har et dybere indblik i bioanalysen bag al teknologien,” forklarer afdelingsbioanalytiker Boris Hoyer Mathiasen fra Nuklearmedicinsk Afdeling, Vejle Sygehus.

Han vurderer, at to-fire i afdelingen skal være specialister.

”Flere har allerede spurgt ind til uddannelsen. Der er stor interesse for at dygtiggøre sig, men alle skal ikke være specialister,” siger Boris Hoyer Mathiasen.

Skal udvikle eget fag

Boris Hoyer Mathiasen har mange bud på, hvad en specialists opgaver bliver.

”Hovedbestanddelen bliver at udvikle sit eget fag, bioanalysen. Specialisten skal validere og udvikle nye metoder og være sparringspartner for kollegerne, så vi får hævet alle bioanalytikernes faglighed,” siger han.

Arkiv klinisk fysiologi og nuklearmedicin
Specialisering

Desuden ser han et behov for, at bioanalytikerne i højere grad end i dag kan assistere ved svar på undersøgelser.

”Vi har svært ved at skaffe læger nok, så specialisten kan blive et bindeled mellem lægerne og bioanalytikerne i afdelingen.

Giver reel anerkendelse

At der nu kommer en uddannelse, der også giver specialisten en formel godkendelse, er Boris Hoyer Mathiasen meget tilfreds med.

”Vi har nogle udfordringer i specialet med at blive klædt på med de rigtige kompetencer. Jeg har længe savnet en uddannelse, der er godkendt på papiret, og som kræver eksamen,” siger han.

Han glæder sig også til at tage imod specialiststuderende fra andre afdelinger i deres fireugers praktikperiode.

”Det vil jo være nogle af de rigtig dygtige i faget, der kommer ud, så det bliver da en gave. Vi kan lære meget af hinanden,” konstaterer Boris Hoyer Mathiasen.

Fleksibel uddannelse helt nødvendig

På spørgsmålet om, hvad en bioanalytiker i nuklearmedicin skal kunne om 10 år, melder den ellers meget svarparate leder pas.

Specialet udvikler sig så rygende stærkt, at vi har måttet tredoble personalet inden for de sidste 10 år.
Afdelingsbioanalytiker Boris Hoyer Mathiasen, Nuklearmedicinsk Afdeling, Vejle Sygehus

”Specialet udvikler sig så rygende stærkt, at vi har måttet tredoble personalet inden for de sidste 10 år. Jeg har selv været i nuklearmedicin i 10 år. Havde du dengang spurgt mig, hvad en bioanalytiker skulle kunne i 2021, ville jeg ikke have kunnet forestille mig det. Det er meget svært at spå om,” siger han.

Det er derfor også helt rigtigt, at uddannelsen er fleksibel, så den kan vinkles efter det aktuelle behov for kompetencer, påpeger han.

Særligt benyttede sider på dbio.dk