Trepart giver nye uddannelsesmuligheder for bioanalytikere

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en trepartsaftale, som med investeringer i efter- og videreuddannelse skal sikre, at arbejdsstyrken er rustet til fremtiden. Aftalen giver også bioanalytikere bedre muligheder for videreuddannelse.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Studieliv og studerende

Med en ny trepartsaftale om efter- og videreuddannelse bliver der nu åbnet op for, at bl.a. bioanalytikere kan søge penge fra den såkaldte omstillingsfond, når de vil læse videre på en diplomuddannelse ved professionshøjskolerne. F.eks. bliver det muligt for bioanalytikere at søge tilskud til moduler under den sundhedsfaglige diplomuddannelse.

Det glæder næstformand for Danske Bioanalytikere, Bitten Kaanbjerg Kristensen, som også har været en del af forhandlingerne om trepartsaftalen igennem FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation.

"Det er dejligt, at bioanalytikerne nu får mulighed for at søge penge fra Omstillingsfonden. Det er ofte ufaglærte og dem med en kort videregående uddannelse, som kan søge midler til efteruddannelse, der har manglet denne mulighed for bioanalytikerne," siger Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Kvalifikationsløft for 100 millioner

Af pressemeddelelsen fra Børne- og Undervisningsministeriet fremgår det, at “Omstillingsfonden udvides og videreføres med 100 mio. kr. årligt, så både ufaglærte, faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser til og med professionsbachelorniveau kan få tilskud til at efter- og videreuddanne sig på videregående niveau.”

Og det er ikke kun i Danske Bioanalytikere, at man har bemærket, at de ansatte på hospitalslaboratorierne nu får bedre adgang til opkvalificering, også Heino Knudsen fra Danske Regioner har fået øje på mulighederne. 

”Aftalen sikrer stabile rammer om den fremtidige voksen- og efteruddannelsesindsats. Derudover et det positivt, at også medarbejdere med videregående uddannelser, fx sygeplejersker, bioanalytikere, laboranter m.fl. som noget nyt får mulighed for et kvalifikationsløft med støtte fra omstillingsfonden,” siger formand for Danske Regioners Løn- og praksisudvalg Heino Knudsen.

Gratis realkompetencevurderinger

RKV

En realkompetencevurdering (RKV) er en vurdering af din samlede viden, færdigheder og kompetencer, som du har opbygget gennem arbejdsliv, uddannelsesaktiviteter og øvrige fritidsaktiviteter. Vurderingen foretages af en uddannelsesinstitution.

Kilde: dbio.dk

En anden glædelig nyhed fra trepartsaftalen er ifølge Bitten Kaanbjerg Kristensen, at realkompetencevurderinger gøres gratis.

"Det er glædeligt, at det bliver nemmere at få en realkompetencevurdering. Fordi realkompetencevurderinger kan være med til, at flere kan få merit på bioanalytikeruddannelsen for kompetencer, som de allerede har opnået f.eks. hvis de har været ansat som laborant på et laboratorie," siger Bitten Kaanbjerg Kristensen.

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk