Brev til Uddannelses- og Forskningsministeren: Bevar længden på de sundhedsfaglige uddannelser

Danske Bioanalytikere, Danske Fysioterapeuter, Danske Psykomotoriske Terapeuter, Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeuterne, Jordemoderforeningen, Kost og Ernæringsforbundet samt Radiograf Rådet har sendt et fælles brev til Uddannelses- og Forskningsministeren med en opfordring om at bevare længden på de sundhedsfaglige professionsuddannelser.

Høringssvar og breve

Kære Christina Egelund

Vi er en række sundhedsfaglige organisationer, der har fulgt debatten om revision af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser med spændt forventning. Vi hilser initiativet til at styrke kvaliteten af uddannelserne og sikre et bæredygtigt optag i fremtiden meget velkomment. Det er et vigtigt fokus, da de sundhedsfaglige professionsuddannelser er afgørende for vores velfærdssamfund, og for at regioner og kommuner kan give sundhedstilbud til patienter og borgere af høj kvalitet. Derfor skal en stor reform af professionsuddannelserne gøres klogt og rigtigt.

Derfor er vi også meget bekymrede over, at det vedvarende i uddannelsessektoren forlyder, at en række uddannelser skal afkortes med seks måneder i en kommende reform af professionsuddannelserne.

En sådan forringelse vil få en negativ indvirkning på en række af de uddannelser, der i dag leverer den helt nødvendige og meget efterspurgte arbejdskraft til sundhedssektoren – både regionalt og kommunalt.

På baggrund af vores kendskab til de berørte medarbejdergrupper og henvendelser fra vores medlemmer er vi helt overbeviste om, at en reform, der afkorter uddannelserne så markant, vil:

  • Have en negativ betydning for rekruttering og fastholdelse i sundhedsfagene.
  • Medføre et fagligt kvalitetstab og øgede risici i forhold til patientsikkerheden.
  • Medføre, at vores medlemmer vil opleve det som faglig degradering af deres fag, og kan f konsekvenser for deres lyst til at blive i sundhedsvæsenet.
  • Øge det i forvejen store fald i antallet af ansøgere til de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser.

Endelig er vi meget bekymrede for, at en udhuling af det faglige niveau i professionsuddannelserne vil afskære professionsbachelorer fra at videreuddanne sig på universiteterne – fordi det faglige niveau vil være utilstrækkeligt.

Vi anerkender, at professionsskolernes økonomi er presset. Men en forringelse af professionsuddannelserne vil medføre en endnu større samfundsregning i form af mangel på kvalificeret arbejdskraft og kvalitet i sundhedssektoren.

Vores sundhedsvæsen mangler allerede medarbejdere med de rette kompetencer, og en forringelse af uddannelserne vil kun forværre den udfordring. Vi vil derfor appellere til, at man i stedet sikrer, at  professionshøjskolerne har de nødvendige ressourcer, så de også i fremtiden kan uddanne dygtige professionsbachelorer til sundhedssektoren.

Løsningen på velfærdssamfundets udfordringer bør være en investering i viden, kompetencer og uddannelse og ikke det modsatte

Med venlig hilsen

  • Tina Nør, formand Ergoterapeuterne
  • Ghita Parry, formand Kost og Ernæringsforbundet
  • Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde Dansk Sygeplejeråd
  • Anne Marie Horn, forperson Danske Psykomotoriske Terapeuter
  • Christian Gøttsch Hansen, formand Radiograf Rådet
  • Martina Jürs, formand Danske Bioanalytikere
  • Jeanette Præstegaard, formand Danske Fysioterapeuter
  • Lis Munk, forkvinde Jordmoderforeningen
Emne

Kontakt

Forretningsudvalget
Formand
4422 3233
2320 4105

Særligt benyttede sider på dbio.dk