"Vi er kommet et vigtigt skridt tættere på at få anerkendt bioanalytikeres arbejdsskader"

Enhedslisten tager snart bioanalytikeres arbejdsskader op i Folketinget. Derfor har vi brug for at kende det mere præcise omfang af skader. Så tøv endelig ikke med med at anmelde din arbejdsskade, lyder opfordringen fra næstformand Katja Wienmann Bramm i månedens Frispark.

Frispark
Skrevet af
Katja Wienmann Bramm, næstformand
Petriskål_kursus_mikrobiologi

Bioanalytikere har mange gentagne bevægelser i arbejdet ved for eksempel mikroskopering og blodprøvetagning. De gentagne bevægelser kan belaste kroppen.

I nutidens samfund er det afgørende at være opmærksom på arbejdsmiljøet, især når det drejer sig om erhverv, hvor der er øget risiko for skader i bevægelsesapparatet. Desværre står bioanalytikerne over for en udfordring, hvor deres arbejdsskader ikke får den anerkendelse, de fortjener.

Det har alvorlige konsekvenser - ikke kun for den enkelte bioanalytiker - men også for samfundet som helhed. Det eksisterende anerkendelsessystem er forældet og mangler tilpasning til de unikke udfordringer, som bioanalytikerne står midt i.

En overset udfordring for bioanalytikere (og frisører)

Bioanalytikernes arbejdsskader, der opstår som følge af gentagne bevægelser og præcisionsarbejde, er ikke tilstrækkeligt afspejlet i de nuværende anerkendelseskriterier. En udfordring, de har til fælles med frisørerne.

Statiske og generelle kriterier overser arbejdets dynamik og de specifikke risici, bioanalytikerne og frisørerne udsættes for. Denne mangel på tilpasning har ikke blot personlige konsekvenser, men medfører også tab af kvalificeret arbejdskraft, øget sygefravær og nedsat produktivitet, hvilket i sidste ende kan resultere i højere sundhedsomkostninger.

En revision er påkrævet

Jeg er alvorligt bange for, at der er et stort mørketallet af uanmeldte arbejdsskader blandt bioanalytikerne, fordi mange undlader at rapportere skader af frygt for afvisning og manglende tro på systemets retfærdighed. Dette fører ikke kun til sundhedsrisici for de berørte, men bidrager også til at skjule omfanget af arbejdsskader i statistikkerne.

En revision og opdatering af anerkendelsessystemet for arbejdsskader er påtrængende nødvendig. Dette kræver udvikling af kriterier, der bedre afspejler de unikke arbejdsvilkår inden for bioanalytikerfaget. Ved at adressere disse udfordringer og implementere forbedringer kan vi sikre retfærdig anerkendelse og støtte til de berørte, samtidig med at vi reducerer det skjulte omfang af arbejdsskader i disse erhverv.

Politisk handling er nødvendig

De seneste årtiers offentlige debat og mediedækning har bidraget til opmærksomheden omkring erhvervsskader – ikke mindst dem, der opstår som følge af gentagne bevægelser. På trods af det har manglende politisk interesse og systematiske løsninger ført til, at mange erhvervsskader ikke anerkendes. Det skal vi have gjort op med!

Det er derfor glædeligt at notere, at Enhedslisten har fremsat et forslag om anerkendelse af disse skader blandt frisører og bioanalytikerne, hvilket markerer et positivt skridt mod at løse denne udfordrende problemstilling.

dbio opfordrer til handling

Vi, dbio, opfordrer derfor alle bioanalytikere til at anmelde deres arbejdsskader, så vi kan indsamle nødvendige data og styrke vores argumentation i arbejdet med at få anerkendt vores arbejdsskader. Og hold øje med din indbakke, for vi sender snart et spørgeskema ud om arbejdsskader, som vi håber, du vil tage dig tid til at besvare.

Det er kun gennem konkret viden, at vi kan bringe relevante oplysninger til politikerne og sikre, at vores arbejdsvilkår bliver retfærdigt anerkendt og beskyttet. Sammen kan vi gøre en forskel og skabe et mere retfærdigt system for alle.

Frispark logo

 

 

Emne

Kontakt

Forretningsudvalget
Næstformand
4422 3231
4055 5538

Særligt benyttede sider på dbio.dk