Vær med til at udvikle nye kloge anbefalinger om blodprøver

Vælg Klogt sætter fokus på blodprøver og inviterer relevante aktører, heriblandt bioanalytikere, til workshop. Formålet er at gå et spadestik dybere og udvikle anbefalinger inden for seks specifikke områder.

Prioritering
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Blodprøvetagning

Vælg Klogt er et samarbejde mellem Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber. Arkivfoto: Amager og Hvidovre Hospital

Nu kan du være med til at formulere de nye Vælg Klogt-anbefalinger vedrørende blodprøver. Og du kan bidrage med konkrete løsningsforslag til, hvordan man får færre unødvendige blodprøver og analyser.

Den 21. juni fra klokken 15.00-18.00 afholder Vælg Klogt en workshop, som vil bestå af både faglige oplæg blandt andet med  og gruppedrøftelser. Målet er udvikle anbefalinger inden for seks specifikke områder.

Der er blandt andet oplæg af funktionsansvarlig bioanalytiker og ph.d. Søren Jepsen ved Klinisk Biokemisk Afsnit, Regionshospital Nordjylland.

Område 1: ANA-Screening og Sedimentationsreaktion (SR)

Bud på anbefaling

Undgå ANA-screening af patienter, hvor der ikke er mistanke om bindevævssygdom som for eksempel patienter med generaliserede smerter eller kronisk træthed som eneste symptom.  

Område 2: D-dimer

Bud på anbefaling

Undgå at tage blodprøver for at bestemme niveauet af D-dimer ved mistanke om blodprop i lungerne, inden der er foretaget en klinisk vurdering. 

Område 3: D-vitamin

Bud på anbefaling

Undgå at bestille analyse af D-vitamin hos personer uden øget risiko for D-vitamin mangel.

Område 4: Langtidsblodsukker (HbA1c)

Bud på anbefaling

Undgå at teste langtidsblodsukker (HbA1c), hvis der foreligger et resultat indenfor de sidste 2-3 måneder.

Område 5: Rutineprøver på indlagte patienter

Bud på anbefaling

Undgå at bestille rutineblodprøver på indlagte patienter uden vurdering af indikation eller stopdato.

Område 6: Hormonmåling på kvinder i overgangsalderen

Bud på anbefaling

Undgå rutinemæssigt at måle hormonindhold* i blodet for at påvise overgangsalder eller for at regulere hormonbehandlingen hos kvinder efter overgangsalder eller hos kvinder, der har fået fjernet livmoderen.

Tilmeld dig workshoppen senest den 12. juni på Vælg Klogts hjemmeside.

Særligt benyttede sider på dbio.dk