Vælg Klogt spørger: Hvilke blodprøver kan vi undvære?

I 2023 sætter organisationen Vælg Klogt fokus på unødvendige blodprøver, og de vil gerne have bioanalytikernes input til, hvilke prøver og procedurer, man kan og skal undgå i fremtiden.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Bioanalytiker og blodprøvetagning

"Vær med til at sætte et solidt aftryk på Vælg Klogt i Danmark, så vi holder op med at gøre det, der ikke er nødvendigt. I stedet kan vi bruge ressourcerne, hvor de kommer patienterne til gavn."

"En unødvendig blodprøve øger risikoen for falsk-positive testresultater, unødvendig opfølgning og flere undersøgelser, bivirkninger for patienten og sidst, men ikke mindst – mindre kapacitet til det, der er nødvendigt," skriver organisationen Vælg Klogt - og opfordrer bioanalytikere og laboranter til at komme med deres forslag til unødvendige blodprøver.

7. marts - 1. april (begge dage inkl.) er der åbent for at sende forslag til, hvilke blodprøver der overflødige og måske helt kan undværes.

Hvis du har ideer til nye anbefalinger, kan du kontakte politisk konsulent i Danske Bioanalytikere, Ida Deleuran, del@dbio.dk, som vil hjælpe med at formulere og indsende dit forslag til Vælg Klogt.

Du kan alternativt også sende ideer til nye Vælg Klogt-anbefalinger direkte via dette skema på Vælg klogts hjemmeside. Man er velkommen til at sende flere forslag. En anbefaling starter med "Undgå..."

Inspiration fra udlandet

Vælg Klogt skriver, at forslagene skal handle om specifikke blodprøver, som er unødvendige og som ikke har værdi for patientens forløb, eller procedurer omkring brugen af blodprøver, som betyder at der bliver taget for mange unødvendige prøver.

To anbefalinger fra internationale Choosing Wisely-organisationer til inspiration:

  • "Undgå at bestille analyse af D-vitamin hos personer uden øget risiko for D-vitamin mangel", Gjør Kloke Valg, Norge
  • "Don't support repeat test ordering (re-testing) at a frequency that is not backed by evidence", Choosing Wisely, Canada

Om Vælg Klogt

  • Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber er ophavsmænd til den danske Vælg Klogt-organisation, der i dag danner rammen om et fagligt stærkt partnerskab.
  • Vælg Klogt er finansieret af Danske Regioner foreløbigt til og med 2024.
  • Vælg Klogt peger på områder i det danske sundhedsvæsen, hvor der bliver udført unødvendige undersøgelser, behandlinger eller procedurer, der ikke gavner patienter, og som i værste fald kan gøre mere skade end gavn.
  • Vælg Klogt udvikler anbefalinger til, hvad man bør undgå at gøre, og vi peger på løsninger til at skabe de nødvendige forandringer.
Kilde: Vælg Klogt

Kontakt

Faglig afdeling
Politisk konsulent
6071 2410

Særligt benyttede sider på dbio.dk