Ukrainsk læge tager blodprøver i Gødstrup

Alle på laboratoriet på midtjysk supersygehus holder af kollega, som udnytter ventetid på dansk lægeautorisation til at fylde hul i bemandingen, og som får grundigt indblik i arbejdet på en klinisk biokemisk afdeling.

Bioanalytikermangel
Skrevet af
Niels Stoktoft Overgaard, journalist
Galyna_Stetsenko_Gødstrup

Russerne havde invaderet Krim i Ukraine, inden Galyna Stetsenko rejste til Danmark, og allerede dengang mærkedes konflikten i hele landet. Foto: Astrid Dalum

Hvis klinisk biokemiske afdelinger mangler laboranter til prøvetagning, så kan de måske med fordel kigge blandt ukrainere med en sundhedsfaglig baggrund. Eller blandt andre nye i Danmark. Det har de i hvert fald gode erfaringer med på Regionshospitalet Gødstrup.

Her er den 32-årige Galyna Stetsenko en skattet medarbejder. Hun er uddannet læge i Ukraine og er i gang med processen frem mod at få dansk autorisation. Imens passer hun et fuldtidsjob som laborant. Hun tager prøver i både ambulatorium og rundt på afdelinger. Hun arbejder med mange forskellige mødetider.

Med sin uddannelse har Galyna Stetsenko også indgående baggrund for at vurdere prøvesvar. Men hun holder sig loyalt inden for grænserne af laboranters arbejde. Hun deltager heller ikke i at analysere. Galyna Stetsenko føler sig ikke overkvalificeret til jobbet. Tværtimod er hun rigtig glad for arbejdet.

“Det er en god afdeling, og jeg er blevet taget rigtig godt imod. Jeg kan lide patienterne og synes godt om at arbejde på hospital,” fortæller Galyna Stetsenko.

Dygtig til sprog

Den ukrainske læge kom til Danmark i slutningen af 2015 sammen med sin mand. Han skulle i praktik som led i sin landbrugsuddannelse. Parret er faldet godt til i Danmark og har nu købt hus tæt på hospitalet i Gødstrup.

Galyna Stetsenko satsede i starten hårdt på at lære dansk på sprogskole og andre steder. Hun har haft en række ufaglærte job i fiskebutik, på café, som serviceassistent og i hjemmepleje. Det har sprogligt givet resultat. Galyna Stetsenko forstår og taler i dag glimrende dansk. Ingen patienter har brokket sig over, at de ikke forstår hende.

Hun fik jobbet som laborant i starten af 2021. Hun så en annonce og prøvede at søge, men regnede ikke med at få stillingen.

“Jeg havde på jobcentret og andre steder fået indtryk af, at når man ikke har dansk autorisation, så er det svært at få et hvilket som helst job i det danske sundhedsvæsen. Jeg har også tidligere fået afslag på andre ansøgninger. I dag tænker jeg, at jeg godt kunne have fyldt et hul i det danske sundhedsvæsen på et tidligere tidspunkt,” siger Galyna Stetsenko.

Ukrainere i Danmark

  • Region Midtjylland er den landsdel, der huser flest med ukrainsk oprindelse og dernæst følger Region Syddanmark.
  • Der bor færrest i Region Sjælland.
  • De bosatte i Danmark med ukrainsk oprindelse er forholdsvist unge, idet 77 pct. er under 40 år.
KILDE: DANMARKS STATISTIK

Effektiv kollega

Fællestillidsrepræsentant Conni Smith siger, at den ukrainske læge er en god kollega. Hun er vellidt af alle. Ingen kan undgå at holde af hende.

“Hun er god til at tale med andre. Hun sidder ikke bare stille for sig selv. Det er også derfor, hun er så god til dansk,” mener Conni Smith. Hun tilføjer, at Galyna Stetsenko arbejder effektivt. Hun fik ellers en hård start på hospitalet. Det var midt under en af de værste coronaperioder med beskyttelsesudklædning og alle andre foranstaltninger.

“Vi var hårdt pressede, og vi fik ikke givet den bedste oplæring. Men Galyna Stetsenko suger selv til sig,” fortæller Conni Smith.

Kender bioanalytikerne

Lægen begyndte på regionshospitalet inde i Herning og var med til flytningen til Gødstrup. Det synes hun også var spændende. Galyna Stetsenko glæder sig over at få et dybtgående kendskab til bioanalytikeres arbejde. Det tror hun vil komme hende til glæde, når hun kommer i gang i et lægejob i Danmark. Hun ved for eksempel, hvad der kan efterbestilles.

“Men jeg har ingen planer om at skulle have en lægestilling på et laboratorium. Jeg vil ud til patienterne,” siger Galyna Stetsenko.

Conni Smith er klar over, at afdelingen mister lægen inden for en overskuelig periode. Men hun håber, at Galyna Stetsenko så kommer til at arbejde på en afdeling i Gødstrup.

“Så får vi en læge, der kender bioanalytikernes betingelser. Hun ved noget om, hvordan det er, når der bliver bestilt prøver på en patient her og nu, og når vi så kommer frem, kan vi ikke få lov at komme til.”

Laborant fra Filippinerne

Klinisk Biokemisk Afdeling i Gødstrup beskæftiger også en laborant, der er opvokset og uddannet på Filippinerne. Hun har fra sit hjemland en uddannelse, der minder om bioanalytikeres, og hun er i gang med at opnå dansk autorisation.

Hendes uddannelse hedder ”Bachelor of science in Medical technology of Registered Licensed Medical technology”.

Afdelingen er i gang med at lægge en ny plan for blandt andet bemandingen om natten. Hidtil har der været tre bioanalytikere på job. Men i fremtiden kan det måske godt blive to bioanalytikere og en laborant.

“Det vil så være en mulighed også for de to laboranter med udenlandsk baggrund. Men de skal selv have mod på det. Hvis de har det, kan de også komme til at tage prøver på børn,” siger Conni Smith.

Galyna Stetsenko er dygtig til at tage blodprøver, fortæller patienten.
Galyna Stetsenko er dygtig til at tage blodprøver, fortæller patienten.

Private laboratorier

Galyna Stetsenko fortæller, at der i Ukraine findes en uddannelse i laboratoriediagnostik (medicinsk laboratorietekniker). Den varer tre år på ”medical college”. De færdiguddannede kan læse videre på universitetet i biologi, kemi eller bioteknologi.

“De fleste sygehuse i Ukraine er offentlige og statslige, men der findes også store private hospitaler og store private laboratorier. Husk på, at der bor syv gange så mange i Ukraine som i Danmark.”

Galyna Stetsenko taler selvfølgelig med en lille accent, og det får jævnligt patienter til at spørge, hvor hun kommer fra. Når hun fortæller det, modtager hun stor sympati.

“Mange vil gerne høre om, hvordan min familie har det i Ukraine. De får korte svar. Jeg har jo kun seks minutter til hver patient.”

Både Galyna Stetsenko og hendes mand taler med deres forældre hver dag. De får også en sms om morgenen med en status.

“Vores forældre har besøgt os hvert år, og vi har været hjemme i Ukraine hvert år, men det stoppede med krigen. Min far er i midten af 50’erne og arbejder på en gasdistributionsstation. Han må ikke rejse ud af landet.”

Fremtiden

Galyna Stetsenko har styr på sit liv. Børn venter hun med, til hun er godt i gang som læge. Hendes mand har fået fast arbejde med at lave modermælkserstatning på fabrikken Arinco i Videbæk.

“Jeg aner ikke, om vi en dag skal flytte tilbage til Ukraine – når krigen er slut. Man starter forfra, når man rejser til et andet land, som vi gjorde.”

Foreløbig er Galyna Stetsenko en fuldgyldig medarbejder på laboratoriet i Gødstrup. Hun har været med til at gøre afdelingen mere mangfoldig på en værdifuld måde, der glæder alle ansatte.

Galyna Stetsenko har lige fra hun ankom satset hårdt på at lære dansk og kan nu tale med alle.
Galyna Stetsenko har lige fra hun ankom satset hårdt på at lære dansk og kan nu tale med alle.

Særligt benyttede sider på dbio.dk