Besparelser på vej i Nordjylland: Bioanalytikervikariater truet

Sygehuse skal igen skære ned og er begyndt at kontakte berørte medarbejdere, men vil først på mandag give fuld besked offentligt. Det kritiserer dbio’s regionsformand i Nordjylland, Merete Kjeldgaard, som forudser, at nogle bioanalytikere søger til andre brancher.

Nyhed
Skrevet af
Niels Stoktoft Overgaard, freelancejournalist
Aalborg Universitetshospital

Forretningsudvalget i det nordjyske regionsråd skal have en orientering om besparelserne på sundhedsområdet mandag. Her er det Aalborg Universitetshospital. Pressefoto: Region Nordjylland

Region Nordjylland skal spare penge og vil nedlægge over 200 stillinger på hospitalerne. Det fortæller solide rygter i hvert fald. Regionen bekræfter, at der er ved at ske noget, men vil først give offentligheden fuld besked på mandag eftermiddag.

Meget tyder på, at besparelserne også rammer bioanalytikerfaget. Nogle vikariater bliver ikke forlænget. Men foreløbig er der ingen meldinger om fyringer af fastansatte bioanalytikere.

”Vi har intet fra officielt hold. Regionen og hospitalerne er tavse som graven. Jeg ved kun, hvad jeg har kunnet snuse op,” siger dbio’s regionsformand i Nordjylland, Merete Kjeldgaard.

Større pres

Forretningsudvalget i det nordjyske regionsråd skal have en orientering om besparelserne på mandag. Først derefter vil der gå en melding ud til offentligheden. Men hospitalerne har allerede givet besked til nogle af de berørte medarbejdere, oplyser regionens presseenhed.

Regionsformand Merete Kjeldgaard siger, at droppede forlængelser af vikariater altid er en risiko for tidsbegrænset ansatte. Men selv om der ikke kommer egentlige fyringer, så skal de fastansatte ikke være alt for glade.

”De kommer til at mangle vikarernes hænder. Hvis der stadig skal udføres det samme, men med færre ansatte, så skaber det et yderligere forstærket pres på bioanalytikerne,” siger Merete Kjeldgaard.

Andre veje

De nye besparelser er måske ikke beskæftigelsesmæssigt en katastrofe. Men Merete Kjeldgaard frygter, at det forstærker tendensen til, at bioanalytikere søger andre veje. Nogle gider ikke længere de evindelige besparelser på hospitalerne.

”Novo er ved at udvide sin virksomhed i Hjørring, og de kan godt bruge bioanalytikere. Der er motorvej hele vejen fra Aalborg til Hjørring - og uden kø. Jeg har hørt om medlemmer, som overvejer den løsning.”

Merete Kjeldgaard tilføjer, at medicinalindustrien også generelt er indstillet på at lønne ordentligt.

Læs også

Bioanalytikere shutterstock
Mangel på bioanalytikere

Hvem har skylden?

Regionerne fortæller, at det blandt andet er tilskud til nye diabetes- og vægttabspræparater, der presser deres økonomi. Merete Kjeldgaard mener, at det er bekvemt for politikerne at finde en syndebuk.

”For et par år siden gav de corona skylden for dårlig økonomi. Måske skulle regionerne se på omlægninger, som giver større effektivitet i sundhedsvæsenet i stedet for hele tiden at halse bagefter med besparelser.”

Ifølge Dansk Sygeplejeråd skal der afskediges sygeplejersker. Det undrer Merete Kjeldgaard, når der er mangel på sygeplejersker. Samtidig findes der stadig behandlingsgaranti.

”Dermed risikerer opgaver at gå til privathospitalerne. Jeg har ikke hørt, at det skulle være billigere.”

- Naiv region

Hemmelighedskræmmeriet om de nye besparelser irriterer de faglige organisationer. Der er orienteret i MED-samarbejdssystemet om planerne, men de tillidsvalgte er pålagt tavshed. Personalet har fået mundkurv på.

”Det er naivt af regionen at tale med medarbejdere om besparelser, og så skal de holde mund. Tillidsrepræsentanterne har svært ved at varetage deres post, når de ikke må drøfte det med baglandet. Besparelser er altid en svær opgave. Men samarbejdssystemet er bygget op om medindflydelse og medbestemmelse. Snak om besparelser giver usikkerhed og tempotab i det daglige arbejde. Det har sundhedsvæsenet ikke ligefrem behov for,” siger Merete Kjeldgaard.

Region Nordjylland: Vi står i en vanskelig situation

dbio.dk har forelagt kritikken for Region Nordjylland, der svarer, at Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland i lighed med en række andre hospitaler står i en vanskelig økonomisk situation. Regionen fortæller, at størstedelen af de stillinger, der vil blive nedlagt, er ubesatte.

Hospitalerne har haft ansættelsesstop for at nedbringe antallet af medarbejdere, der bliver udpeget til omstilling. I øjeblikket er det ikke muligt at sige, hvor mange der i sidste ende bliver afskediget, oplyser Region Nordjylland til dbio.dk.

Særligt benyttede sider på dbio.dk