En ud af fem bioanalytikere på KU forsvinder

Fyringer, frivillige fratrædelser, nedsat tid og stillinger, der ikke genbesættes. 14-15 bioanalytikerstillinger berøres af de igangværende nedskæringer på SUND og SCIENCE under Københavns Universitet.

Nyhed

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

webku_peter_burke
På KU var der ved udgangen af 2015 cirka 70 bioanalytikere ansat. Når alle, der er på vej væk som følge af besparelserne, er stoppet, ser det ud til, at der er tale om en nedgang på op til 20 procent, vurderer Tina Wandall. Foto: Peter Burke/KU

”Vi styrtbløder - det er den hurtigste nedgang i antallet af bioanalytikere, jeg kan mindes. Der har over de seneste år været en vigende tendens i antallet af bioanalytikere nogle steder på KU, men det er til dels blevet opvejet af ansættelser andre steder,” siger Tina Wandall, der er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Københavns Universitet og fortsætter:

”Men for eksempel er der et institut, hvor antallet af bioanalytikere er faldet støt fra 2007 til nu med 50 procent. Og den seneste sparerunde betyder yderligere en halvering.”

Ni bioanalytikere har indgået en aftale om frivillig fratrædelse, to er blevet opsagt, én tidsbegrænset ansat får ikke sin kontrakt forlænget og yderligere én har fået en aftale om nedsat tid. Det er i skrivende stund status for bioanalytikere på SUND (det sundhedsvidenskabelige fakultet) og SCIENCE (det natur- og biovidenskabelige videnskabelige fakultet) på Københavns Universitet, KU, efter at de bebudede nedskæringer blev effektueret i denne uge.

Hver femte bioanalytikerstilling væk i 2017

Tina Wandall, der er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne, oplyser, at der allerede sidste år var økonomiske besparelser på enkelte institutter på SUND, hvor én bioanalytiker blev opsagt og en anden fik en aftale om frivillig fratrædelse. Dermed vil 14-15 stillinger blive direkte berørt af universitets økonomiske dispositioner.

På KU var der ved udgangen af 2015 cirka 70 bioanalytikere ansat. Når alle, der er på vej væk som følge af besparelserne, er endeligt fratrådt i starten af 2017, ser det ud til, at der er tale om en nedgang på op til 20 procent, vurderer Tina Wandall.

”Med hensyn til de frivillige fratrædelser har det fortrinsvis været ældre medarbejdere, der har taget i mod dem,” siger Tina Wandall.

Skal spare 500 millioner

På det sundhedsvidenskabelige fakultet (SUND) er det i alt på tværs af stillingskategori blevet til 72 fyresedler, 70 frivillige aftrædelsesaftaler samt syv ubesatte stillinger, der ikke genbesættes.

I alt skal hele Københavns Universitetet skære 300 mio. kr. af lønbudgettet, hvilket svarer til over 500 stillinger blandt alle medarbejdere – heraf 14-15 bioanalytikere. Desuden skal der effektiviseres for 200 mio. kr. over de næste to år, hvilket også kan føre til stillingsnedlæggelser. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk