Trods mangel er Danmark lukket land for udenlandske bioanalytikere

I en tid med mangel på arbejdskraft i mange sektorer og brancher er der stor interesse for at tiltrække arbejdskraft fra udlandet. Læger, sygeplejersker med flere er på den såkaldte positivliste over faggrupper fra ikke-EU-lande, der lettere kan komme til Danmark på grund af mangel. Men bioanalytikere er ikke.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Bioanalytiker fra udlandet

SIRIs positivliste gør det nemmere for f.eks. sygeplejersker og læger fra lande udenfor EU og Norden at få adgang til det danske arbejdsmarked. Men bioanalytikere er ikke på listen. Arkivfoto: Colourbox

Styrelsen for International Rekruttering og Integration, også kaldet SIRI, har en såkaldt positivliste over faggrupper, som har mangel på højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Positivlisten gør det nemmere for f.eks. sygeplejersker og læger fra lande udenfor EU og Norden at få adgang til det danske arbejdsmarked.

Hvilket er attraktivt for den enkelte og for arbejdsmarkedet, som lige nu skriger på arbejdskraft. Ikke mindst i sundhedssektoren.

Positivlisten

Sundhedsområdet, 2. halvår 2021

  • Læge
    Uddannelseskrav: Kandidatgrad + dansk autorisation*
  • Sygeplejerske
    Uddannelseskrav: Professionsbachelor + dansk autorisation*
  • Jordemoder
    Uddannelseskrav: Professionsbachelor + dansk autorisation*
  • Tandlæge
    Krav: Kandidatgrad + dansk autorisation*
  • Ergoterapeut
    Uddannelseskrav: Professionsbachelor + dansk autorisation*
Kilde: SIRI, positivlisten for personer med en videregående uddannelse

Ledigheden for bioanalytikere var i oktober ifølge Den Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) 1,3 procent, med andre ord er der stor mangel på ledige hænder indenfor bioanalytikerfaget.

Men det til trods optræder bioanalytikere ikke på SIRIs positivliste, hvilket ifølge styrelsen skyldes, at der ifølge deres oplysninger ikke er mangel på bioanalytikere for nuværende.

SIRI: Vi får en liste fra en anden styrelse

”Stillingsbetegnelsen bioanalytiker indgik senest på positivlisten for personer med en videregående uddannelse i 2. halvår 2021. Efterfølgende har stillingen ikke været på mangellisten fra STAR, hvorfor den heller ikke indgår på SIRIs positivliste,” skriver SIRI i en mail til dbio.dk og fortsætter:

”Med hensyn til stillingen som bioanalytiker svarer SIRIs positivliste derfor 1:1 til de oplysninger, vi får fra STAR om mangelsituationen.”

SIRI forklarer videre, at de udarbejder den omtalte positivliste på grundlag af en liste med stillingsbetegnelser, som de modtager fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), hvor der ifølge STAR er mangel på arbejdskraft i Danmark.

STAR: Der er ikke mangel på bioanalytikere

På den såkaldte arbejdsmarkedsbalance fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) fremgår det, at der for bioanalytikere pt. er ”Gode jobmuligheder” for bioanalytikere over hele landet, og at ”Stillingen ikke er præget af rekrutteringsproblemer”.

dbio.dk har sendt en række opfølgende spørgsmål til STAR, som de endnu ikke har besvaret.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration oplyser, at positivlisten opdateres to gange om året, næste gang 1. januar 2023. Positivlisten gælder borgere, der ikke er statsborgere i EU eller Norden.

Hvad er positivlisten?

  • Positivlisten er en liste over erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark.
  • Hvis du er tilbudt en stilling, som er på positivlisten, kan du ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse efter positivlisten.
  • Du skal have en uddannelse, som kvalificerer dig til stillingen.
  • Positivlisten bliver opdateret to gange årligt – den 1. januar og den 1. juli.
  • Hvis du er asylansøger og har fundet et job på listen, kan du benytte ordningen.
  • Der gælder andre regler for dig, som er statsborger i EU eller Norden.
Kilde: Styrelsen for International Rekruttering og Integration

Læs også:

Særligt benyttede sider på dbio.dk