Sådan kan du (måske) spare på pipetteplastikken

Engangsplastik fylder rigtig meget på laboratorierne. En måde at spare på plastikken er at indkøbe genopfyldelige pipettespidsbokse, og her i artiklen får du også en gratis opskrift på en dims, som gør det nemmere at fylde boksen igen og igen.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Pipette forskning

Der bruges rigtig meget engangsplastik i sundhedsvæsnet. En mere bæredygtig løsning er at skifte til genbrugelige plastikprodukter, når det er muligt, som f.eks. genbrugelige bokse til pipettespidser. Arkivfoto: Colourbox

Pipettering er en standardopgave på mange laboratorier, og pipettespidser er en af de mange utensilier (arbejdsredskaber), som er lavet af engangsplastik. På den ene side hygiejnisk og sterilt, på den anden side en belastning for miljø og klima.

En forholdsvis nem og mere bæredygtig løsning er at skifte til genbrugelige plastikprodukter, når det er muligt. En mulighed er f.eks. boksene til opbevaring af pipettespidser, som man kan udskifte med genopfyldelige bokse. Det forklarer Nikoline Borgermann, der har en baggrund som biokemiker og arbejder som bæredygtighedskonsulent i sit eget firma Ava Sustain, hvis mål er at reducere laboratoriearbejdets miljøbelastning og CO2-udledning.

Hvad grønt har de gjort?

  • Indkøbt pipettespidser, der kan genbruges
  • Købt genbrugelige bokse til pipettespidser
  • Printet deres egen sorteringsdims til pipettespidser i løsvægt
  • Hvis man arbejder med særligt sensitive målinger og har brug for filterspidser, vil det typisk ikke være muligt at genopfylde pipettespidsboksene
Kilde: Ava Sustain

”Størstedelen af plastikken fra brugen af pipettespidser kommer ikke fra spidserne selv, men fra pipettespidsboksen og den holder, spidserne sidder i. Så det gør en kæmpe forskel, hvis man skifter pipettespids-mærke til ét, hvor boksen IKKE er engangsbrug, men hvor der er et refill-system, så man bare skifter holderen med/uden pipettespidser ud,” siger Nikoline Borgermann. Hun tilføjer, at det ikke er alle, der kan genbruge pipettespidsbokse, da man på nogle laboratorier arbejder med meget sensitive målinger og har brug for filterspidser.

Print din egen dims

Man kan enten købe refill-pipettespidser, som er stablet og klar til at blive sat samlet i boksen, eller man kan købe pipettespidser i løsvægt. For at undgå alt for meget ensidigt gentaget arbejde, når man skal genopfylde boksen med pipettespidser i løsvægt, har Nikoline Borgermann på nettet fundet det, hun kalder et ”klimahack”. En sorteringsdims, som gør det både nemmere og hurtigere at genopfylde pipettespidsboksen. Sorteringsdimsen kan printes på en helt almindelig 3D-printer.

”Youtube-videoen viser, hvordan man kan genopfylde sine pipettespidsbokse, hvis man køber pipettespidser i løsvægt. Og der er en gratis opskrift på, hvordan man 3D-printer den der dims, som gør det nemmere at fylde boksene. I stedet for at sætte hver spids i boksen én for én,” siger bæredygtighedskonsulent Nikoline Borgermann.

Hent opskrift på sorteringsdimsen på Thingiverse.

En grøn ide: Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn, eller i hvert fald lidt mindre sort. Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn ide. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.

Særligt benyttede sider på dbio.dk