“Der går lidt meget kål i den, men det handler også om vaner”

På Sygehus Lillebælt er man i gang med den grønne omstilling, men det er ikke altid lige nemt, fortæller fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Vejle Sygehus, der peger på en grøn kantine som en udfordring, mens genbrug af overskudsvarme er “for fedt”.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Kål

Kantinen på Sygehus Lillebælt har rykket hurtigt. Faktisk har den nået regionens klimamål syv år før tid. I 2022 satte Region Syddanmark som mål at reducere sit CO2-aftryk med 35 procent inden 2030.

Der er lavthængende frugter, og så er der bælgfrugter. Sådan kan man – måske – opsummere en række grønne tiltag på Sygehus Lillebælt i Vejle.

I hvert fald er nogle grønne tiltag nemmere for medarbejderne end andre. Et projekt, der er sket i ret stor ubemærkethed, er, at man nu udnytter overskudsvarmen fra 39 frysere med vævsprøver og blodprøver til at opvarme et auditorium, konferencerum, motionscenter og to etager med kontorlokaler. Det gavner klimaet og har skåret 65.000 kr. af varmeregningen.

“Det er for fedt, at vi kan genbruge varmen og spare på strømmen. For vi vil rigtig gerne være grønne, så grønne som muligt,” siger Birgit Lindholm Jensen, der er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Sygehus Lillebælt i Vejle, og som er meget begejstret over, at man ikke længere fyrer for gråspurvene.

Grøn kantinemad skal glide ned

Samtidig pointerer Birgit Lindholm Jensen også, at genbrug af overskudsvarme er et af de nemmere tiltag, mens andre grønne initiativer på sygehuset kræver væsentligt mere af medarbejderne, og derfor også har lidt sværere ved at glide ned.

Birgit Lindholm
“Det er for fedt, at vi kan genbruge varmen og spare på strømmen. For vi vil rigtig gerne være grønne, så grønne som muligt,” siger Birgit Lindholm Jensen, der er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Sygehus Lillebælt i Vejle,

Et eksempel er menuen i hospitalets kantine, som har indført en langt mere grøn menu med mindre kød og flere bønner og linser, hvilket har skabt stor debat og modstand.

“Der går lidt meget kål i den. Og det er ikke alle, der er lige tilfredse med, at der ikke er så meget kød i kantinen, men jeg tror også, det handler om, at vi skal vænne os til det,” siger Birgit Lindholm Jensen.

Har nået mål syv år før tid

Kantinen på Sygehus Lillebælt har også rykket hurtigt. Faktisk har den nået regionens klimamål syv år før tid. I 2022 satte Region Syddanmark som mål at reducere sit CO2-aftryk med 35 procent inden 2030. Det mål har køkkenet på Sygehus Lillebælt allerede nået. Så nu har det sat et nyt mål.

“Vi står ikke stille,” siger cheføkonoma Charlotte Ancker til spørgsmålet om, hvad der skal ske med klimaindsatsen i køkkenet, nu hvor klimamålet er nået hele syv år før tid. Foreløbigt er det nye mål at opnå en yderligere reduktion på fem procent i 2024, så man får skåret 40 procent ned i forhold til 2019-niveauet.

Spørgsmålet er så, om medarbejderne og kunderne i kantinen kan følge med. Fællestillidsrepræsentanten for bioanalytikerne er fortrøstningsfuld.

“Det handler jo også om nye vaner, og der er jo faktisk mange vegetarretter, der smager rigtig godt,” siger Birgit Lindholm Jensen.

En grøn ide

  • Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn eller i hvert fald lidt mindre sort.
  • Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn idé. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.
...
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk