Svangreklinikken dropper tre ud af fire urintest

En gennemgang af Svangreklinikkens forbrug af plastikkopper blev anledningen til, at man helt droppede test af urin i tre ud af fire tilfælde. Det er blot ét af resultaterne af, at Svangreklinikken på Herlev Hospital er gået i gang med at arbejde mere grønt.

Prioritering
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Urinstix

Når du er gravid, skal du til kontrol, og når du er til kontrol, skal du tisse i en kop, så urinen kan undersøges for sygdom ved hjælp af en urinstix. Sådan plejer det at være, og sådan skal det altid være. Eller nej, det skal det faktisk ikke nødvendigvis.

I Svangreklinikken på Herlev Hospital var man i gang med at undersøge, om man kunne udskifte de klassiske hvide plastkopper med noget mere bæredygtigt af pap eller lignende. Det viste sig dog, at plastikkoppen faktisk var det fornuftige valg økonomisk og klimamæssigt.

Men endnu vigtigere fandt man ud af, at tre ud af fire urintest kunne undværes. I stedet for at lade alle de gravide undersøge deres urin, er det nu jordemoderen, der vurderer, hvornår der er behov for at udføre en urintest.

Tilvænning for patienter

“Nu undersøger vi kun urin, hvis der er indikation herfor. Det er der ved de færreste patienter,” siger vicechefjordemoder på Herlev Hospital Mette Olivia Larson, som fortæller, at patienterne i starten med de nye procedurer efterspurgte, om de skulle teste deres urin, men det er der ingen, der gør længere.

Resultat: reduceret forbrug af plastikkopper, urinstix og mindre tidsforbrug for patienter og personale. Eller klassisk win-win, om man vil. Beslutningen blev taget på tværs af faggrupperne på klinikken og har betydet, at man tester 10.000 færre urinprøver om året.

Vicechefjordemoderen fortæller, at der generelt er fokus på at minimere unødvendige undersøgelser i sundhedsvæsnet, og hun håber derfor, at løsningen fra klinikken vil blive brugt andre steder.

“Der er meget fokus på minimering af irrelevante undersøgelser, så jeg håber og tror, at løsningen vil blive hverdag flere steder,” siger Mette Olivia Larson, som fortæller, at næste grønne tiltag på Svangreklinikken er, at patientinformationer bliver tilgængelige via en QR-kode, som man kan scanne med sin mobiltelefon, i stedet for at udlevere det på papir.

En grøn ide

  • Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn eller i hvert fald lidt mindre sort.
  • Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn idé. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.
...
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk