På tur med laboratoriebussen: "Vi er gæster i deres hjem - de ikke patienter endnu"

Efter knap et år på landevejen er begejstringen omkring Køge Kommunes laboratoriebus kun vokset; samtlige praktiserende læger har haft bud efter den, og af 250 hjemmebesøg er mellem 70-80 procent af kontakterne klaret på stedet med prøvetagning og analyse

Nyhed
Skrevet af
Helle Broberg Nielsen, journalist
bussen_kadir_anne

Samtlige praktiserende læger i Køge kommune har benyttet laboratoriebussen én eller flere af de godt 250 gange, bussen har være kaldt ud siden september sidste år. Foto: Henrik Petit

Klokken er lidt i 10, og på den blinde parcelhusvej i udkanten af Køge parkerer en fremskudt triage-enhed med to fagfolk i førerhuset. Den special-tilriggede Fiat Ducato, der lægger hjul og karosseri til Det Mobile Sygehuslaboratorium, er ankommet til dagens første hjemmebesøg.

Ud springer sygeplejerske Anne Christensen og bioanalytiker Kadir Akin. De hanker op i hver sin remedierygsæk og går i raskt trav op ad perlegruset og ringer på hoveddøren.

”Det her er en noget anden måde at være bioanalytiker på; det er både patientkontakt og ægte tværfagligt teamwork i højeste potens. Og vi ved aldrig helt, hvad der møder os, når vi kommer ud til en borger,” fortæller Kadir Akin.

Han er en af de i alt seks bioanalytikere fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Køge Sygehus, der deles om at bemande laboratoriebussen ugens fem hverdage fra kl. 8 til 18. Bioanalytikerne er desuden faste chauffører.

Indlæggelse – ja/nej?

Ca. en halv time tidligere fik Anne Christensen et opkald fra borgerens praktiserende læge. Siden klokken 8 havde den kommunalt ansatte specialsygeplejerske været klar til at tage imod rekvisitioner om at rykke ud til kommunens skrantende og sårbare borgere.

Sammen med den vagthavende bioanalytiker – og med den rekvirerende læge over telefonen – er det missionen at tilse, undersøge og så vidt muligt behandle borgerne i deres eget hjem. Eller indlægge på et informeret grundlag.

I førerhuset på den korte tur fra Køge Sygehus har duoen som sædvanlig diskuteret data på borgeren – i dette tilfælde en 78-årig febril kvinde, der har hostet voldsomt og har en historie med tilbagevendende urinvejsinfektioner og vejrtræningsproblemer. En helt typisk alders- og sygdomsprofil for de borgere, laboratoriebussen oftest bestilles til, siger Anne Christensen.

Den praktiserende læge har elektronisk sendt rekvisitioner på blod- og urinprøver og aftalt med sygeplejersken, at hun, ud over at måle blodtryk, puls, temperatur og iltmætning i blodet, også  stetoskoperer borgerens lunger; der er en underlæggende KOL-diagnose, der skal tages højde for.

Analyser på rekordtid

Kadir Akin vender hurtigt tilbage til bussen med tre blodprøveglas – urinprøven afventer stadig naturens gang. Han låser op til laboratoriet, der er indrettet i lastrummet, og sætter en af prøverne til eksprescentrifugering og de øvrige i hver sin analyseautomat. Tre minutters centrifugering er tilstrækkeligt, har kontrollerne vist – imod de 10, processen tager inde på sygehuslaboratoriet.

Den tidsbesparelse er vigtig, da det er målet – og har været busprojektets sellingpoint over for kommune og region – at resultatet for samtlige de godt 50 analyser og funktionsmålinger på repertoiret foreligger inden for en halv time.

Mens analyseresultaterne gradvist tikker ind på computerskærmen, konstateres der lidt knas med den trådløse forbindelse, der skal sikre dataoverførsel til den rekvirerende læges computer.

”Så venter vi bare på, at der kommer hul igennem; sådan er det ofte,” forsikrer Kadir Akin, helt uden panik.

Læs hele reportagen:

i Fagbladet nr. 8 - 2016.


Vises fotogalleriet ikke herunder? Klik her for at åbne det på Flickr.com i et nyt vindue.

Særligt benyttede sider på dbio.dk