I Norge undersøger man alle asylansøgeres helbred

Herhjemme overvejer Røde Kors og Gentofte Hospital lige nu at tilbyde alle asylansøgere en undersøgelse for tuberkulose. I Norge skal alle asylansøgere igennem en obligatorisk helbredsundersøgelse.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
silje1_web

Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng / Tidsskriftet Bioingeniøren

I løbet af i 2015 er 30.000 asylansøgere kommet til Norge, hvilket også har medført et ekstra pres på sundhedsvæsnet. I modsætning til i Danmark skal alle asylansøgere i Norge undersøges for tuberkulose, når de kommer til landet.

Asylansøgere i Norge får som minimum taget et røntgenfoto af lungerne, som kan være med til fastslå, hvorvidt de har tuberkulose.

De fleste får derudover taget en blodprøve, som bliver undersøgt for tuberkulose med en såkaldt IGRA-test, der er mere nøjagtig end røntgenundersøgelsen. Gravide testes derudover for HIV, og en del af asylansøgerne screenes for MRSA. Det skriver bioanalytikernes fagblad i Norge, Bioingeniøren.

Det har givet ekstra arbejde for de norske bioanalytikere, som tager blodprøver og analyserer dem efterfølgende. Alene på Sygehuset i Østfold kommer der dagligt op mod 200 asylansøgere, som skal have foretaget en helbredsundersøgelse.

Læs også:

Ingen tid til småsnak

Prøvetagningen sker hurtigt og effektivt, så der er ikke megen tid til forsøg på småsnak. 

”Men jeg ser jo, hvor de kommer fra, når jeg tjekker asylansøgernes ID-kort med rekvisitionen. Der er mange fra Syrien,” siger bioanalytiker Silje Skarning Olsen, der gerne tager overarbejde, fordi hun mener, det er vigtigt at gøre en ekstra indsats, når behovet er der.

I Danmark tilbydes asylansøgere alene en medicinsk helbredssamtale, når de ankommer. Røde Kors og Gentofte Hospital overvejer dog for tiden, hvordan man kan udvide tilbuddet, så der også undersøges for tuberkulose.

”Det burde være obligatorisk for alle flygtninge og asylansøgere at blive undersøgt for tuberkulose, når de kommer til landet. Ligesom det er i andre lande for eksempel Norge og Holland,” siger Niels Seersholm, der er ledende overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Gentofte Hospital.

Blodprøver kræver noget ekstra 

I Norge er proceduren indtil videre, at alle blodprøver til IGRA-test skal sendes til Oslo eller Ahus, hvor de bliver analyseret. Men fra årsskiftet håber man på at kunne gennemføre undersøgelserne for tuberkulose, HIV og MRSA på ankomstcentret i Råde. På længere sigt vil man også gennemføre analyserne på stedet.

De mange helbredsundersøgelser har været en ekstra udfordring for det norske sundhedssystem, hvorfor voksne asylansøgerne nu ikke altid får lavet IGRA-testen, men alene en røntgenundersøgelse. Det gælder dog ikke børn, der som udgangspunkt altid skal have taget en blodprøve.

”Der er altid bioanalytikere, som er godkendt til at tage blodprøver på børn, på vagt. Der er også nogen, der taler arabisk. Men der er enkelte børn, som vi ikke kan tage en blodprøve af. Og så kommer de til røntgenundersøgelse alligevel,” siger Frode Arntsen, der er sektionsleder i Center for Laboratoriemedicin, til Bioingeniøren.

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk