KL har (endelig) fået øjnene op for bioanalytikere

Med et nyt sundhedsudspil er Kommunernes Landsforening, KL, kommet godt i gang med at indtænke diagnostiske ydelser i det borgernære sundhedsvæsen. Næstformand i dbio, Martina Jürs, kalder det for et ’nybrud.’

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Udklip_KLsundhed
”Der er tale om et nybrud, når KL siger og skriver i deres sundhedsudspil, at der er brug for diagnostiske ydelser i det borgernære sundhedsvæsen,” siger Martina Jürs.

I weekenden udkom KL’s sundhedsudspil ”Sammen om sundhed”, og forslaget skaber tilfredshed hos bioanalytikernes fagforening, dbio, der arbejder for at sikre diagnostiske ydelser og laboratoriefaglighed i det borgernære sundhedsvæsen.

”Der er tale om et nybrud, når KL siger og skriver i deres sundhedsudspil, at der er brug for diagnostiske ydelser i det borgernære sundhedsvæsen, som for eksempel mobilblodprøvetagning. Det er vi selvfølgelig rigtig glade for i dbio, fordi det netop er det, vi har sagt igen og igen,” siger Martina Jürs.

I selve udspillet er ordet bioanalytiker nævnt to gange, laboratorie tre gange og blodprøve ni gange. Måske ikke mange gange, men i den helt rigtige sammenhæng, mener Martina Jürs og fremhæver et par eksempler.

  • At kommunerne via sundhedsaftalerne får mere fleksibel adgang til regionale kompetencer fx mobil blodprøvetagning fra udgående regionale bioanalytikere eller andre lokale løsninger.
  • Hvem skal sikre, at skrøbelige ældre ikke skal transporteres mange kilometer til det nærmest liggende sygehus alene for laboratorieundersøgelser, der i stedet kunne være foretaget lokalt?

Øget livskvalitet til borgerne

Konsulentfirmaet Implement har lavet en række beregninger, som viser, at man årligt kan spare op mod 650 millioner i sundhedsvæsnet, hvis der oprettes mobile laboratorier, mobil prøvetagning og prædiagnostiske teams ude i kommunerne. Men det handler ikke kun om penge, borgerne vil også få bedre velfærd.

”Et godt eksempel blandt mange på, hvor bioanalytikeren er med i det borgernære sundhedsvæsen, er på Bornholm, hvor bioanalytikere fra Bornholms Hospital tager ud på plejecentrene og tager blodprøver. Det er både billigere for samfundet og en langt bedre løsning for skrøbelige ældre borger, som slipper for transporten til hospitalet,” siger Martina Jürs, der er næstformand i dbio.

Læs mere om KL’s sundhedsudspil på KL.dk  og hent hele udspillet ”Sammen om sundhed”.