Hele øen rundt: Bioanalytikerne på Bornholm har lært fra sig

Nu kan det mobile laboratorium køre ud på hele øen. Tidligere var det kun beboerne på Rønnes tre plejehjem, der kunne få taget blodprøver i deres bolig.

Nyhed
Skrevet af
Lisbeth Holst, journalist
Sygeplejerske Louise Lind er en af de nye medarbejdere, der skal ud til borgerne. Hun er sammen med tre kolleger og en sosu-assistent blevet oplært, så hun kan tage blodprøver og hjertekardiogram i borgernes eget hjem.

Sygeplejerske Louise Lind er en af de nye medarbejdere, der skal ud til borgerne. Hun er sammen med tre kolleger og en sosu-assistent blevet oplært, så hun kan tage blodprøver og hjertekardiogram i borgernes eget hjem. Foto: Berit Hvassum

Borgere på hele Bornholm kan nu få taget blodprøver og hjertekardiogram i deres eget hjem, hvis de opfylder kriterierne for at få besøg af Bornholms Hospitals mobile laboratorium. Tidligere var det kun beboerne på Rønnes tre plejehjem, der kunne få taget blodprøver i deres bolig.

Dermed er bornholmerne efter seks år takket være en politisk bevilling fra Regionsrådet endelig blevet ligestillet med andre borgere i Region Hovedstaden. Med den udvidede ordning er det ikke længere hospitalets bioanalytikere, der kører ud.

De har undervist fire sygeplejersker og en sosu-assistent fra Akut Sengeafsnit (ASA) i at løse opgaven. Det lille akuthospital på Bornholm har ikke ressourcer til at lade bioanalytikere køre ud til borgerne. De 27 medarbejdere dækker i forvejen tre specialer plus vagter, og så er det svært at rekruttere bioanalytikere til Bornholm.

Oplæring

De nye medarbejdere er blevet lært op i prøvetagningsafdelingen og ude hos borgerne i at tage blodprøver, hjertekardiogram og i alt det præanalytiske som et tværfagligt projekt på Bornholms Hospital mellem Klinisk Biokemi og ASA. Bioanalytikerne føler sig ikke forbigået.

I forvejen er arbejdspresset på afdelingen stort, så det handler om at bruge ressourcerne bedst muligt.

“Vi har stået for det tekniske og kvalitetsmæssige, sygeplejerskerne og sosu-assistenten har stået for at få det logistiske til at spille. Vi har et godt samarbejde hele vejen rundt,” siger bioanalytiker og systemadministrator Klaus Dahl, Bornholms Hospital.

Stort ønske

En udvidelse af det mobile laboratorium har i flere år stået højt på laboratoriets ønskeliste, for Bornholm har rigtig mange ældre og kronisk syge borgere.

“Det hele handler jo om borgerne. For nogle kan det være en kæmpe udfordring og opleves som næsten en dagsrejse at komme ind til hospitalet og få taget en blodprøve,” siger Klaus Dahl.

Selvom det er umiddelbart nærliggende, at det var bioanalytikere, der havde opgaven i den udvidede ordning, er der fordele ved, at det er sygeplejersker og sosu-assistenter, der møder borgerne i deres eget hjem, mener Klaus Dahl.

“Man taler mere og mere om det patientnære sundhedsvæsen. Når vi kører ud til borgerne og tager blodprøver og EKG, kunne det ikke kombineres med at sætte medicin op, lave målinger eller andet, hvor de sygefaglige kapaciteter kommer til deres ret, og hvor vi som bioanalytikere ikke har en chance. Hvad det angår, giver det rigtig god mening. Vi ser det som en mulighed i fremtiden,” siger Klaus Dahl.

Sygeplejerskerne har større erfaring med og viden om patientkontakt.

“Der har sygeplejersker og sosu-assistenter en helt anden baggrund, end vi har som bioanalytikere,” siger han.

Bioanalytikere - Bornholms Hospital
“Vi har stået for det tekniske og kvalitetsmæssige, sygeplejerskerne og sosu-assistenten har stået for at få det logistiske til at spille. Vi har et godt samarbejde hele vejen rundt,” siger bioanalytiker og systemadministrator Klaus Dahl, Bornholms Hospital.

Kvalitetssikring

De fem nye medarbejdere har to biler til rådighed. Bilerne er udstyret med værnemidler, tasker med prøvetagningsudstyr, en bærbar computer, der kan måle EKG, og et klimaskab.

Kvalitetssikring af blodprøverne er den store udfordring.

“Vi er lidt spændte på at se, hvordan det kommer til at gå. Problemet er – set med statistiske øjne – at mængden af prøver ikke er voldsomt stor. Har du prøver fra 50 borgere i løbet af ugen, kan det være svært at foretage valide statistiske beregninger. Det, vi har set, når vi kigger til de større steder som Hvidovre, er, at der er en vis udsving i temperaturen, når det er rigtig varmt eller rigtig koldt udenfor. Men det er et vilkår," siger Klaus Dahl.

Tæt samarbejde

Klaus Dahl har arbejdet tæt sammen med de øvrige systemadministratorer i regionen og har primært trukket på erfaringer fra Hvidovre Hospital og Nordsjællands Hospital, når han har sat systemet WebReq op. Endnu fungerer alt i systemet ikke optimalt.

For eksempel er det indtil videre kun øens praktiserende læger, der via systemet kan booke det mobile laboratorium til at køre forbi borgere. Det vil flere af hospitalets afdelinger, ikke mindst Onkologisk Ambulatorium, også gerne kunne. Systemet er ikke gearet til det endnu, men vi arbejder på sagen, forsikrer Klaus Dahl.

“Der er heldigvis en fælles forståelse for, at vi må tage det ad hoc, som udfordringerne kommer,” siger han.

Ikke alle kan blive henvist

For at få taget blodprøver eller EKG i eget hjem skal man have en henvisning fra egen læge. Man skal være så dårlig, at turen ind til hospitalet kræver en sengeliggende transport eller skal ske med ledsagelse af en sundhedsfaglig person.

“Andre steder har de haft store udfordringer med henvisningskriterier – som jeg meget prøver at informere øens 12 praktiserende læger om – altså at man oplever at komme ud til borgere, der ikke lever op til kriterierne. I og med at vi tidligere kun har været ude på plejecentre, er det ikke en udfordring, vi har haft endnu. Det er heller ikke noget, der har været et problem her i opstartsperioden,” siger Klaus Dahl.

Den udvidede ordning har kun været en realitet siden midten af april i år. Her i indkøringsperioden kan fem borgere ude på øen og ti borgere på plejecentrene i Rønne ugentlig få taget blodprøver derhjemme. På sigt skal det mobile laboratorium køre ud hver dag mellem kl. 8 og 13 til 40-50 borgere om ugen, forventer Klaus Dahl.

“Her i starten er der begrænset kapacitet. Der er jo tale om nye folk, der skal ind i rutinen.”

Bioanalytikerne Rasmus Pedersen og Elina Rasmussen er enige om, at projekt mobilt laboratorium har styrket tværfagligheden og samarbejdet mellem Akut Sengeafsnit og Klinisk Biokemi på Bornholms Hospital.
Bioanalytikerne Rasmus Pedersen og Elina Rasmussen er enige om, at projekt mobilt laboratorium har styrket tværfagligheden og samarbejdet mellem Akut Sengeafsnit og Klinisk Biokemi på Bornholms Hospital. 

Det er okay

“Jeg har det egentlig okay med, at det ikke er os som bioanalytikere, der er ude at tage prøver hos folk, fordi det foregår ude i borgernes eget hjem.” Det siger bioanalytiker Elina Rasmussen, Bornholms Hospital. Hun er også uddannet sygeplejerske og har lært to sygeplejersker op i at tage blodprøver og hjertekardiogram.

“Sygeplejerskerne har snakket om, at det vil være fantastisk, hvis de kan løse flere opgaver, når de nu alligevel er ude hos borgerne. Hvis folk er dårlige, så ser sygeplejerskerne og assistenterne det nok også bedre end os. De har jo helt andre kompetencer på det område, end vi har,” siger Elina Rasmussen.

At borgerne er superglade for at slippe for en tur til laboratoriet, viser erfaringerne fra blodprøvetagningen på plejecentrene i Rønne.

”Generelt synes borgerne, at det er fantastisk, at vi kommer ud til dem,” siger Elina Rasmussen.

Spændende dialoger

Bioanalytiker Rasmus Pedersen har ligesom sin kollega været med til at oplære sygeplejerskerne.

“Vi har lagt rigtig meget vægt på den præanalytiske del. Det har også handlet om, at de skulle nå at have så mange prøvetagninger i gang som overhovedet muligt, så det har været intensivt,” siger Rasmus Pedersen. Han har haft overvejelser vedrørende uddelegering af opgaven:

“Det er lidt svært, for dét, som vores profession kan og står for, er jo kerneopgaven. Men når vi nu ikke har mulighed for det på grund af manglende ressourcer, så giver det fin mening at lade sygeplejersker og assistenter komme ud og så lade os stå for oplæring og opfølgning,” siger Rasmus Pedersen.

Der har været positiv feedback både fra dem, der er blevet lært op, og fra afdelingen.

“For de sygeplejersker, som jeg har haft med at gøre, har det været enormt positivt at få et helt andet blik på, hvad en blodprøve er,” siger Rasmus Pedersen:

“Det er interessant at styrke det tværfaglige på den her måde. Det har været positivt, at vi kan dele ud af vores faglighed og omvendt få noget tilbage. Vi har haft nogle enormt gode dialoger om at arbejde sammen.” 