“Jeg ønsker jer et bedre nytår”

Formand Martina Jürs med årets første frispark. ”Vi har gennem årtier bildt os selv ind, at antallet af timer forbrugt på arbejde fordobler vores vigtighed. Men de fleste af os er ikke særlig vigtige. Andre kan snildt overtage vores job, og vi vil måske ikke engang blive savnet. Kun af dem, vi giver allermindst af vores tid, nemlig vores familie og de mennesker, der elsker os.”

Frispark
Skrevet af
Martina Jürs, formand
Martina 2021

Du vågner den 1.1.2022. Hvad er den første tanke, der kommer til dig? 

For mig var det: Er det allerede 2022?

Hvor blev 2020 og 2021 af? Pandemien har på mange måder fyldt det hele og på samme tid visket næsten to år væk. Vi har arbejdet rigtig meget under pandemien, og når de sidste år er visket væk, er det mest på den sociale side for mig. Mangel på tid sammen med familien og de mennesker, der holder af os, rejser og oplevelser udenfor arbejdet. Jeg tænker, at det samme er gældende for jer. 

Jeg læste den 1. januar et indlæg i Berlingske af Anne Sophia Hermansen, som i min optik beskriver det, som betyder mest for os og en forandring, som alt for meget arbejde kan åbne øjnene for:

”Vi har gennem årtier bildt os selv ind, at antallet af timer forbrugt på arbejde fordobler vores vigtighed. Men de fleste af os er ikke særlig vigtige. Andre kan snildt overtage vores job, og vi vil måske ikke engang blive savnet. Kun af dem, vi giver allermindst af vores tid, nemlig vores familie og de mennesker, der elsker os.”

Frispark logo

Arbejdet er vigtigt, men det skal ikke være alt. Sundhedsvæsenet burde kunne hænge sammen uden ekstra arbejde, og uden at vi arbejder meget mere end det, vi er ansat til.

Arbejdsmiljøet og forholdene skal være i orden. Der skal være tid til at holde fri. Derfor skal vi også kæmpe for arbejdsmiljøet og for at få uddannet flere bioanalytikere. Vi skal sætte pris på de andre faggrupper, der er ansat på laboratorierne. Sammen er vi med til at sikre, at der ikke er kø til blodprøver og undersøgelser hver eneste dag, som der er til PCR- og kviktest for Covid-19 langt ned af gader og stræder. Vi er der sammen for patienterne og borgernes skyld. 

Jeg ønsker, som den norske statsminister, Jonad Gahr Større, siger i sin nytårstale:

“Kære allesammen. I nat og i dag har vi ønsker hinanden et godt nytår. Men måske passer det bedre at ønske hinanden et nyt og bedre år”. 

Jeg satser på et godt og bedre nytår. Et nytår med bedre tid til bare at være.

Et år, hvor jeg kan komme ud til jer på jeres arbejdspladser. Kontakten med jer er vigtig for mig i mit arbejde som formand for dbio. Og jeg vil gerne inviteres. Sidst jeg blev inviteret, var det til min store forundring af en bioanalytiker, som ikke var medlem af dbio (endnu).

Jeg har i et tidligere frispark skrevet, at jeg gerne går i dialog med medlemmer, men også med potentielle medlemmer, for at blive klogere og give mit bud på, hvorfor det er vigtigt at være medlem af dbio. Derfor tog jeg imod tilbuddet. Og jeg har også plads i kalenderen til at besøge dig, dine kolleger og din arbejdsplads. 

Håber vi ses i det nye år - med ønsket om et bedre nytår til jer.

Martina Jürs

  • Formand i Danske Bioanalytikere siden 2018, næstformand 2012-2018
  • Bor i Ålsgårde i Nordsjælland
  • Har senest arbejdet som ledende bioanalytiker på Hillerød Hospital
...

 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk