“Hvis jeg ikke kunne tage blodprøver, ville jeg forlade faget”

99 procent af bioanalytiker Søren Culmbachs arbejdstid går med at tage blodprøver og EKG på Kolding Sygehus. Og i modsætning til andre vil han for alt i verden ikke undvære blodprøverne.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
 ultralyd-blodproeve-kolding-sygehus Søren Culmbach

“Det er kontakten med patienterne, der giver mig lyst til at gå på arbejde”, siger Søren Culmbach. Foto: Maria Hedegaard

”Måske er jeg atypisk, men jeg elsker patientkontakten og det håndværk, det er at kunne tage en god blodprøve. Mange patienter er utrygge og bange, og det giver mig noget, når jeg kan give dem en god oplevelse, så de går glade herfra. Det giver mig lyst til at gå på arbejde,” siger Søren Culmbach.

Det præanalytiske er så vigtigt

Han er en af de bioanalytikere og laboranter, der har deltaget i den intense debat på Facebook som reaktion på, at tre undervisere i sidste fagblad foreslog, at manglen på bioanalytikere gør det nødvendigt at oprette en formaliseret blodprøvetageruddannelse.

”Jeg synes, at det vil være synd at udlicitere blodprøvetagningen til andre, og jeg er ked af, at det altid er blodprøvetagningen, der slås ned på, når der er mangel på bioanalytikere. Nogle anser prøvetagningen som venstrehåndsarbejde, der ikke er lige så vigtigt som analysearbejdet. Men det præanalytiske er jo så vigtigt for kvaliteten af resten. Det er jo der, det hele starter,” siger Søren Culmbach.

Kolding kan stadig rekruttere

Han anerkender, at det kan blive nødvendigt med en formaliseret prøvetageruddannelse, hvis der på et tidspunkt kun kan rekvireres personer helt uden en sundhedsfaglig baggrund. Hos Blodprøver og EKG i Kolding har alle prøvetagere en sundhedsfaglig baggrund. Personalet her tæller ud over bioanalytikere social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og en jordemoder.

Til hjælp med blodprøvetagning og EKG er der i weekender og i ferieperioder ansat bioanalytikerstuderende, ligesom der i perioder har været hjælp fra medicinstuderende. Der har ikke som på Sjælland været ansat studenter og andre faggrupper uden sundhedsfaglig baggrund.

Vil gøre bioanalytikere usynlige

Søren Culmbach peger på en anden risiko, hvis bioanalytikerne giver blodprøvetagningen fra sig.

”Bioanalytikerne har stadig et problem med synlighed. Hvis vi trækker os fra afdelingerne og ambulatorierne, bliver vi da helt usynlige,” konstaterer han. Selv ville han finde andre græsgange uden for faget, hvis han ikke længere kunne tage blodprøver. ”Dem vil jeg meget nødigt undvære,” siger han.

Særligt benyttede sider på dbio.dk