Høringssvar vedr. faglig ramme for etablering af nærhospitaler

Danske Bioanalytikere takker for muligheden for at kommentere på den faglige rammer for etablering af nærhospitaler. Bioanalytikere er en central faggruppe for flere diagnostiske undersøgelser i nærhospitaler og Danske Bioanalytikere mener, at nærhospitaler kan komme til at spille en væsentlig rolle for at sikre ensartet og høj kvalitet af laboratorieydelser (fx blodprøvetagning og EKG) i det nære sundhedsvæsen.

Høringssvar og breve

Hovedbudskaber

  • For at sikre kvaliteten af diagnostikken på nærhospitaler bør det være udefunktioner fra regionens laboratorier, som får ansvaret for de diagnostiske funktioner.
  • Det er afgørende for den faglige udvikling og specialisering af bioanalytikere, at de har base på de diagnostiske afdelinger på sygehusene, hvor de kan vedligeholde de-res kompetencer, og altså ikke får primær tilknytning på nærhospitaler.
  • Danske Bioanalytikere anbefaler, at kvalitetssikring af laboratorieydelser i de kommunale akutfunktioner kobles på nærhospitaler, der via udefunktion for regioners laboratorier sikrer, at der er den samme kvalitet og standarder for laboratorieydelser på tværs af region og kommune.

Danske Bioanalytikere er enige i, at de funktioner, som skal varetages på nærhospitaler, bliver decentrale funktioner fra akutsygehuse. For det diagnostiske område bør de funk-tioner, som skal udflyttes til nærhospitaler, altså ses som udefunktioner fra regionens la-boratorier. På den måde følger den faglige kvalitet og akkreditering af diagnostikken med på nærhospitalet. Danske bioanalytikere anbefaler dertil, at det skal være muligt at man lokalt, på hvert nærhospital, afgør hvilke diagnostiske funktioner, det vil være hen-sigtsmæssigt at udlægge fra akutsygehusene.

For at kunne følge det afgørende princip om, at nærhospitalernes sygehusfunktioner har samme høje kvalitet som på akutsygehuse, som beskrevet i den faglige ramme, er det nødvendigt at de bioanalytikere, som skal indgå i nærhospitalerne, har base på regionernes diagnostiske afdelinger. Det er nødvendigt for at de kan vedligeholde deres kompetencer og følge den faglige udvikling og specialisering på akutsygehusene. Samtidig vil det være nødvendigt, at der er en ansvarshavende på laboratorierne på nærhospitalerne, som er gennemgående.

I dag eksisterer der en stor variation i kvalitetssikringsordningerne af diagnostikken i de kommunale akutfunktioner. Danske Bioanalytikere anbefaler, at man med indførelsen af nærhospitaler benytter muligheden for at sikre kvaliteten af diagnostikken i de kommunale akutteams. Det giver ingen mening, at praksis skal være tilknyttet den regionale kvalitetssikringsordning af diagnostikken for at få honorar for deres ydelser, mens akut-funktionerne kan indføre deres egne kvalitetssikringsordning.

I den faglige ramme lægges der op til, at nærhospitalerne skal rumme funktioner, som understøtter udredning og diagnostik i det primære sundhedsvæsen. Danske Bioanalytikere finder det dermed oplagt, at kvalitetssikringen af de kommunale akutfunktioner vedr. blodprøvetagning og øvrige laboratorieydelser foretages af bioanalytikere i nærhospitalerne, hvor der er et tæt samarbejde til de kommunale funktioner. På den måde vil det være muligt at sikre en ensartet kvalitet fra de regionale laboratorier til de kommunale akutfunktioner.

For at kunne sikre datadeling vedr. diagnostik på tværs af nærhospitaler og akutsyge-huse vil det være nødvendigt at man på nærhospitaler implementerer de samme systemer, som på det akutsygehus de er koblet op på. Danske Bioanalytikere er enige i anbefalingen om vigtigheden af, at der skal videreudvikles på mulighederne for at dele data på tværs af kommuner og regioner.

Danske Bioanalytikere ser desuden et potentiale i at udvide og nytænke funktionen vedrørende blodprøvetagning i nærhospitaler ved at lave kørerende laboratorier og akutte blodprøvertager-mobilordninger koblet op på nærhospitaler. På den måde vil blodprøvetagningen bliver lettere tilgængelig for borgerne og særligt de mest sårbare borgere får hjælpen helt ud i eget hjem.

Vi uddyber gerne vores høringssvar og supplere med viden om eksisterende ordninger inden for kvalitetssikring af diagnostikken i kommuner og kørende laboratorier, som man kan lade sig inspirere af.

Kontakt

Faglig afdeling
Politisk konsulent
6071 2410

Særligt benyttede sider på dbio.dk