Frispark: Hiv ned fra inspirations-hylderne. Brug hinandens gode erfaringer

Vi ved efterhånden rigtig meget om trivsel og den attraktive arbejdsplads. Og lige nu, hvor vi står i en tid med mangel på kollegaer – kræver det noget helt særligt af os ude på arbejdspladserne, hvis vi vil sikre os, at alle fortsat trives. Men behøver vi dybest set at opfinde den dybe tallerken hver gang? Sådan skriver næstformand Katja Wienmann Bramm i månedens frispark.

Frispark
Skrevet af
Katja Wienmann Bramm, næstformand
Einstein

Vi skal simpelthen ikke holde os tilbage fra at hive ned af inspirations-hylderne -  for som Albert Einstein sagde; ”vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang som skabte dem”. Foto: Wikimedia Commons

Der er helt bestemt et politisk arbejde, der fortsat skal gøres, når vi taler om manglen på kollegaer, men sideløbende skal vi sætte alle sejl ind for at skabe gode arbejdspladser, hvor trivslen er i top. Nogle vil måske tænke, at det er let nok for mig at sige, for jeg står jo ikke i det hver dag – men der findes faktisk eksempler på, at det kan lykkes.

Et eksempel er Afdeling for Patologi på Rigshospitalet, som i år modtog Danske Bioanalytikeres arbejdsmiljøpris for arbejdet med deres koncept Trivsels -Tænke -Tank. Ja, de har faktisk vundet op til flere priser for deres gode arbejde.

Afdelingen har sammen flyttet sig – og i fællesskab skabt en arbejdsplads med høj trivsel. Det, ledelsen har gjort, er, at de har involveret både tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne og samtlige medarbejdere. Sammen har de gennemgået en forandringsproces – og er landet et sted, hvor medarbejderne bl.a. månedligt samles på tværs af teams. Her er de med til at foreslå konkrete initiativer til implementering, og de har fået et fælles sprog, som gør, at alle kan gå til hinanden – dette er også kendt som Klar Tale. Afdelingen har i fællesskab formuleret målet; ”at de vil være den fedeste arbejdsplads i Danmark med høj specialiseret faglighed”.

Katja Wienmann Bramm

  • Næstformand i Danske Bioanalytikere siden 2015
  • Bor i Jyllinge
  • Har senest arbejdet som bioanalytiker og AMiR på Nordsjællands Hospital, Hillerød.
...

Er det noget, der kommer fra den ene dag til den anden? Nej, det er det ikke. Er det noget de har lavet helt fra bunden af? Nej, det er det ikke. De har udviklet, formet og tilpasset et koncept, som de kunne se sig selv i. Det har krævet vedholdenhed, at de løbende har forventningsafstemt med hinanden og snakket om, hvordan tingene kører, og hvordan man har det. De har fundet mod og sårbarhed frem. Og ledelsen har været bevidste om, at det til tider vil betyde, at det kan koste lidt på driften. Derudover har de løbende forholdt sig til, om retningen skulle justeres.

Mit budskab er her – hiv ned af inspirations-hylderne, brug hinandens gode erfaringer – der er rigtig mange gode initiativer derude, som I kan tilpasse eller folde ud i egen afdeling. Ja, det er faktisk det, som er missionen med Danske Bioanalytikeres arbejdsmiljøpris: Nemlig at understøtte de gode ideer og initiativer, så de også kan få liv andre steder. Og vi skal ikke holde os tilbage for at sætte andres ideer i egen sø – for det kan i sidste ende betyde, at vi kommer hurtigere i mål med vores ambitioner. Andre har jo allerede lavet forarbejdet, og vi kan derfor høste af deres erfaringer.

I andre aspekter af livet lader vi os jo uden problemer inspirere af hinanden. Derfor skal vi heller ikke holde os tilbage for at lade os inspirere af andre, når det handler om trivsel og den gode arbejdsplads. Opstår tanken, at vi da selv skal udvikle et koncept, der er vores eget, SÅ stop lige op en gang - spørg hinanden: Hvad forhindrer os egentlig i at bruge hinandens idéer på tværs? Og i at bruge det, som allerede lever derude, og som vi kan se, andre allerede har afprøvet og er lykkedes med?

Vi skal simpelthen ikke holde os tilbage fra at hive ned af inspirations-hylderne -  for som Albert Einstein sagde; ”vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang som skabte dem”. 

Frispark logo
Emne

Kontakt

Forretningsudvalget
Næstformand
4422 3231
4055 5538

Særligt benyttede sider på dbio.dk