Fagligt Forum: Personlig Diagnostik kommer snart til et laboratorium nær dig

Men er du klar? Bioanalytikernes rolle i personlig diagnostik bliver omdrejningspunktet for Fagligt Forum den 14. marts 2017 i Fredericia. Alle fagligt nysgerrige bioanalytikere er velkomne.

Nyhed
Fagligt-Forum-Suzanne-Ulrikka-Pedersen
"Analyserne? Ja, lad os se på dine muligheder..." Illustration: Suzanne Ulrikka Pedersen

Af Charlotte Visborg Andreasen, konsulent

Diagnostik undergår i disse år et paradigmeskifte. Omvæltningen er døbt personlig medicin, men handler lige så meget om personlig diagnostik – det bliver stjernesikkert en storm med bioanalytikere midt i orkanens øje.

Men hvad er Personlig Diagnostik? Og hvordan kan bioanalytikerne præge den udvikling? Genomer og datadeling er vigtige ingredienser i personlig diagnostik. Men det stopper ikke der. Mange laboratoriemedicinske specialer byder ind på fremtidens skræddersyede diagnostik og behandling, der handler om individuel tilgang til at forstå sygdommes årsager, forebyggelse og behandling.

Startskuddet var kortlægningen af det humane genom, der førte til et skred i opfattelsen af mange sygdomsmekanismer. De diagnostiske kriterier er bare ikke helt fuldt med.

For meget one-size-fits-all medicin

Alt for mange patienter behandles med one-size-fits-all medicin, der ofte ikke virker eller giver bivirkninger, fordi diagnostikken stadig er for grovkornet. Kunne svaret være at udvikle mere ’companion diagnostics’? Hør de indbudte eksperter på Fagligt Forum 2017 give deres bud. Det er hot. Det er dybt fagligt og godt krydret med etiske dilemmaer og politisk spilfægteri.

Fagligt Forum byder på en rundtur i mange specialers bidrag til personlig diagnostik garneret med livlige debatter om fremtidsudsigterne for bioanalytikere.

Program og oplægsholderne

Fagligt Forum_program.pdf

Fagligt Forum_oplægsholdere.pdf

Særligt benyttede sider på dbio.dk