Borgernær bioanalytiker

DBIO MENER

Politikpapir

dbio mener, at øget brug af bioanalytikere i det borgernære sundhedsvæsen vil bidrage til bedre kvalitet og dermed øget patientsikkerhed. dbio vil derfor arbejde aktivt for at øge andelen af borgernære bioanalytikere i Danmark. Dette enten gennem samarbejdsaftaler mellem sygehus, almen praksis og kommune eller som ansatte i kommunerne og/eller almen praksis. 

BAGGRUND

Stadig flere sundhedsopgaver bliver løst tættere på borgerne; en tendens der forventes at fortsætte.

Udviklingen indenfor bl.a. telesundhed og patientnært analyseudstyr (POCT) muliggør, at borgeres helbred i højere grad kan testes og monitoreres lokalt; enten af borgeren selv eller af sundhedsprofessionelle i eks. kommunale akutteams, sundhedscentre, hjemmeplejen eller almen praksis.  

Adgangen til analyser i hjemmet eller i nærområdet muliggør en øjeblikkelig handling på udsving i analyseværdierne. Dette reducerer risikoen for fejlbehandling, hospitalsindlæggelser og genindlæggelser. Bioanalytikeres faglige indsigt og viden på området er i denne sammenhæng essentiel, idet kvaliteten af arbejdet har stor betydning for muligheden for at sikre, at borgerne tilbydes den rette forebyggelse, behandling og/eller rehabilitering.

Både for borgere og sundhedsvæsnet er der tid og penge at spare på korrekt monitorering af borgeres helbred. Bioanalytikere, der sikrer korrekte analyser tæt på borgerne, medvirker således potentielt til reducerede udgifter til transportomkostninger og personaleressourcer, idet antallet af besøg hos egen læge og sygehuset reduceres.

BEDRE LIVSKVALITET OG FÆRRE UDGIFTER

Bioanalytikere er uddannede til at sikre kvaliteten af både prøvetagning, analyse og svarafgivelse og bør derfor indgå i arbejdet med kvalitetssikring, oplæring mv. i det borgernære sundhedsvæsen af hensyn til patientsikkerheden.  Bioanalytikere kan med fordel indgå i mobile testenheder (ved behov herfor).

TRYG EGENMONITORERING OG FÆRRE FEJL

Flere borgere med kroniske sygdomme vil i fremtiden skulle udføre egenmonitorering.

Målinger foretaget af borgeren selv vil skulle koordineres med almen praksis og sygehuse i forhold til diagnostik og behandling samt med kommunerne i forhold til forebyggelse og rehabilitering.

En sikker og korrekt monitorering af kroniske sygdomme, fx kronisk obstruktiv lungesygdom, diabetes og patienter i AK-behandling fordrer, at analyseudstyret anvendes og fungerer korrekt. Korrekt anvendelse af udstyret er således essentielt for, at borgeren kan tilbydes den rette behandling og hjælp. 

dbio anbefaler, at bioanalytikere står for uddannelse af sundhedsprofessionelle og borgere i korrekt brug af analyseudstyret samt i andre forhold, der kan påvirke resultatets pålidelighed. dbio mener, at bioanalytikere qua deres faglige ekspertise på området med fordel kan stå for rådgivning om svartolkning samt den løbende kvalitetssikring af udstyret.

SAMARBEJDSAFTALER FOR PATIENTSIKKERHED

dbio mener, at kvaliteten af sundhedsydelser i Danmark bør være på samme høje niveau i alle dele af sundhedsvæsenet. dbio anbefaler derfor, at alt udstyr anvendt til at analysere patienter/borgeres helbred skal være underlagt de samme kvalitetskrav i hele sundhedsvæsnet. På denne baggrund anbefaler dbio, at der etableres samarbejdsaftaler mellem regionen/sygehusets laboratorier og kommunerne, eller at der ansættes bioanalytikere i kommunerne til at sikre kvaliteten på området.  

EN SPECIALUDDANNELSE I DET BORGERNÆRE SUNDHEDSVÆSEN

I 2018 blev der etableret en specialuddannelse for sygeplejersker i borgernær sygepleje. Tanken bag uddannelsen var et ønske om at styrke indsatsen for det stadigt stigende antal borgere med kronisk sygdom samt imødekomme, at patienter i højere grad skal hjælpes borgernært i fremtiden.

dbio mener, at idéen med en specialuddannelse målrettet det borgernære sundhedsvæsen er god. Den eksisterende uddannelse mangler dog at tage højde for, at der er brug for andet end sygeplejersker i det borgernære sundhedsvæsen. Uddannelsen bør derfor udvides til at omfatte alle relevante sundhedsfaglige grupper.

DEN BORGERNÆRE BIOANALYTIKER KAN STÅ FOR: 

  • Rådgivning om prøvetagning og svartolkning.
  • Indkøb af analyseudstyr og kontakt til leverandør.
  • Kvalitetssikring af POCT-udstyr; herunder vedligeholdelse, fejlfinding, problemløsning mv.  
  • Undervisning i korrekt brug af POCT-udstyr; bl.a. i forbindelse med kronikermonitorering.
  • Undervisning i blodprøvetagning.
  • Undervisning i elektrokardiografi (EKG).
  • Lungefunktionstest (Spirometri).
  • Livsstilsundersøgelse.
  • Korrekt miljøhåndtering – fx vurdering af biologiske risici ved prøvemateriale, kemiske risici ved de anvendte reagenser og fysiske/teknologiske risici ved apparatur.
  • Koordineringen af diagnostiske ydelser på tværs af sektorer.
  • Optimering af arbejdsgange/-forhold.
  • Rådgivning og vejledning i forbindelse med screeninger.

 

DANSKE BIOANALYTIKERE VIL ARBEJDE FOR, AT:

  • Bioanalytikere varetager relevante bioanalytikeropgaver i kommunerne. 
  • Bioanalytikeres kompetencer i forhold til at sikre kvalitet og derved styrke patientsikkerhed italesættes, hvor relevant.
  • Bioanalytikere ansættes eller på anden vis tilknyttes som kvalitetsansvarlige i kommuner, fx ift. POCT.
  • At kommuner, regioner (samarbejdsudvalg) mv. gøres opmærksom på vigtigheden af, at bioanalytikere indgår i arbejdet med at sikre kvaliteten. Dette for i højere grad at involvere bioanalytikere i rådgivning og undervisning af borgere/patienter i det borgernære sundhedsvæsen og herigennem forhindre fejl i borgernes egenmonitorering.
  • Synliggøre kommunerne som potentiel klinisk uddannelsesplads på bioanalytikeruddannelserne. 
  • Bioanalytikere ansat i kommunerne har adgang til relevant efteruddannelse.
  • Ydelserne i mobilordninger fra sygehuslaboratorierne udvides til at omfatte kvalitetssikring af patientnært analyse udstyr og telesundhedsløsninger.
  • Bioanalytikere underviser borgere i valg og brug af udstyr, fx i patientforeninger og patientskoler
  • Der oprettes en specialuddannelse i det borgernære sundhedsvæsen for alle relevante sundhedsfaglige grupper.   
  • Der indgås samarbejdsaftaler mellem regioner og kommuner vedrørende indkøb, brug og kvalitetssikring af analyseudstyr.

Kontakt

Faglig afdeling
Politisk konsulent
6071 2410

Særligt benyttede sider på dbio.dk