Bioanalytiker: ”Min spidskompetence er ikke at bakke med autocamper”

Lolland-Falsterundersøgelsens mål er at kortlægge 25.000 borgeres helbred. Det kræver en helt særlig indsats, en af dem er et kørende undersøgelsesrum. En autocamper bemandet med bioanalytiker og sygeplejerske kører ud til borgerne for at hente viden.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
Lolland-Falster undersøgelsen

Fagligheden går på tværs i autocamperen. Bioanalytikeren Rikke (på billedet) og sygplejersken Emilie deles om arbejdsopgaverne, og skiftes til at sidde ved rattet. Foto: Esben Salling

”Jeg var ved at dø af skræk, inden vi skulle på glatbane, men det var rigtig godt at afprøve bremselængder mv.” Sådan siger bioanalytiker Rikke Kure om autocamperen, det mobile undersøgelsesrum, som skal være med til sikre, at udsatte og sårbare borgere også deltager i den stort anlagte Lolland-Falster Undersøgelsen (Lofus).

Målet med undersøgelsen er, at 25.000 lollikker og falstringer får kortlagt deres helbred på kryds og tværs. Den indsamlede viden skal så bruges i forskning, som kan være med til blandt andet at kaste lys over uligheden i sundhed, som betyder, at beboere på Lolland-Falster lever fem år kortere end borgerne i Nordsjælland.

Autocamperen, hvor bioanalytiker Rikke Kure sidder bag rattet, er specialindrettet til formålet. Hvor der oprindeligt var hyggehjørne til kaffe og brætspil, er der nu installeret en briks, hvor der nedenunder er klimaskab og køleskab indrettet til opbevaring af de prøver, som deltagerne får taget. Al plads er udnyttet, og der er installeret en ekstra generator til måleapparater og varme.

Lolland-Falster undersøgelsen
Arbejdsmiljøet kan være presset i en autocamper, og som bioanalytiker må man tilpasse sig forholdene, selvom det ikke altid lever op til hygiejnereglerne. Foto: Esben Salling

Næsten klar til afgang

Det er onsdag morgen ude foran Nykøbing Falster Sygehus. Bioanalytiker Rikke Kure og hendes kollega, sygeplejerske Emilie Marqvorsen er ved at være klar til afgang. I dag kører autocamperen til Åparken i Sakskøbing, hvor 90-årige Marie Christensen – også kaldet Mie – bor.

Hun har sagt ja til at deltage i Lolland-Falster Undersøgelsen, fordi hun mener, at det kan være med til at hjælpe andre. Madkurven er pakket og står klar under gearstangen i den specialindrettede Fiat Ducato, motoren er sat i gang, og bilen kører de første meter bagud.

”Hov, stop! Ledningen til generatoren sidder stadig fast,” udbryder Rikke. Emilie løber ud og pakker ledningen sammen, og så af sted mod Sakskøbing.

Stemningen i autocamperen minder om fridag og ferie, men de små detaljer afslører, at der er tale om et undersøgelsesrum. Sorte overtræk på sæderne, førstehjælpskasse og hjertestarter over passagersædet – og den evigt brummende generator, der leverer strøm til varme og apparater. På taget er der installeret en parabol, som skulle sikre mere stabil internetforbindelse via satellit, men trods det er forbindelsen af svingende kvalitet, når autocamperen kører mellem de lollandske roemarker.

Læs hele reportagen fra Lolland-Falster i fagbladet nr. 11/2016.

Lolland-Falster undersøgelsen
Mie er snart 91 år, og en af deltagerne i Lolland-Falster Undersøgelsen. Den største befolkningsundersøgelse i et landområde i Danmark nogensinde. Foto: Esben Salling

”Min spidskompetence er ikke at bakke med autocamper”

”Camperen har indtil nu kun været ude 10-11 gange, da de fleste foretrækker at komme ind på klinikken. Men camperen skal sikre, at vi kan komme ud til de borgere, der ikke kan komme til os,” forklarer sygeplejerske Emilie Marqvorsen, mens vi passerer en børnehave på tur, som vinker og smiler, da vi kører forbi.

Det er som regel en bioanalytiker og en sygeplejerske, der bemander autocamperen sammen. De skiftes om de forskellige arbejdsopgaver og deles om tjansen ved rattet. Indtil videre er der tre bioanalytikere og tre sygeplejersker ansat på Lofus.

”Min spidskompetence er ikke at bakke med autocamper, men det er spændende at komme ud til borgerne, hvor vi er vant til, at de kommer til os,” siger Rikke om jobbet på Lofus. Tidligere har hun blandt andet arbejdet i lægepraksis.

Læs resten af reportagen fra Lolland-Falster i fagbladet nr. 11/2016.

Særligt benyttede sider på dbio.dk